Voľby v Portugalsku potvrdili očakávania, vyhrala strana premiéra Costu

    0
    Portugalský premiér a predseda Socialistickej strany Antonio Costa si preberá hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti v Lisabone počas parlamentných volieb v Portugalsku 6. októbra 2019 (Autor: TASR)

    Socialisti, ktorí boli považovaní za favoritov hlasovania, získali 36-40 percent hlasov, čo nebude stačiť na zostavenie väčšinovej vlády. Informovala o tom agentúra AP.

    Jednou z hlavných výziev stojacich pred novou vládou bude blížiaci sa brexit, keďže Británia je pre Portugalsko jedným z hlavných exportných trhov.

    Kabinet premiéra Costu vládol aj doposiaľ ako menšinový a pri schvaľovaní legislatívy v parlamente sa musel spoliehať na menšie ľavicové strany. V uplynulom volebnom období takto spolupracoval s Portugalskou komunistickou stranou (PSP) a s radikálnym Ľavým blokom (BE).

    Najväčšiemu konkurentovi vládnucich socialistov, konzervatívnej Sociálnodemokratickej strane (PSD), odovzdalo hlas približne 24-28 percent voličov. Ľavý blok zaznamenal podporu 9-12 percent a komunisti 5-7 percent, vyplýva z exit pollov.

    Voľby v Portugalsku tradične sprevádza relatívne nízka účasť, tento raz k hlasovacím urnám zrejme pristúpila len približne polovica oprávnených voličov, čo by bolo historické minimum.

    Socialista Costa sa stal portugalským premiérom v roku 2015 z prísľubom ukončenia úsporných opatrení zavedených v období finančnej krízy, keď Portugalsko potrebovalo medzinárodný záchranný program. Krajina v posledných rokoch zažila ekonomické oživenie spojené s výrazným poklesom nezamestnanosti.


          

    - Reklama -