Turecko plánuje inváziu a zaútočí na Sýriu, potvrdil Biely dom

    0
    Koaličné sily pod vedením USA a Turecka vykonávajú v piatok 4. októbra 2019 tretiu spoločnú hliadku na severovýchode Sýrie, kde by mala vzniknúť takzvaná bezpečnostná zóna. (Autor: TASR)

    Erdogan pripomenul, že vytvorenie bezpečnostnej zóny je kľúčové na neutralizáciu hrozby, ktorú predstavujú Strana kurdských pracujúcich (PKK) a kurdské Oddiely ľudovej obrany (YPG) podporované Spojenými štátmi. Zóna podľa prezidentskej kancelárie vytvorí aj podmienky na návrat sýrskych utečencov.

    Turecký prezident podľa DPA takisto vyjadril znepokojenie v súvislosti s neúspechom americkej armády a úradov naplno realizovať závery vyplývajúce z dohody medzi USA a Tureckom.

    Erdogan ešte v soboru oznámil, že Turecko uskutoční v najbližšom čase pozemnú aj vzdušnú operáciu v severovýchodnej Sýrii východne od rieky Eufrat v oblasti, kde chcú obe krajiny zriadiť bezpečnostnú zónu.

    Proti týmto vyhrážkam demonštrovali v nedeľu v prevažne kurdskej oblasti na hraniciach so Sýriou tisícky ľudí, napísala agentúra AFP.

    Turecko a Spojené štáty, ktorí sú spojencami v NATO, sa v auguste dohodli na zriadení nárazníkovej zóny na severe Sýrie, aby zaistili, že sýrski kurdskí militanti nebudú operovať v blízkosti hranice s Tureckom.

    Podľa Turecka, ktoré mieni nad zónou prevziať kontrolu, však jej zriaďovanie prebieha pomaly. Ankara chce, aby sa zóna rozprestierala do hĺbky 30 kilometrov sýrskeho územia a opustili ju bojovníci YPG. Erdogan opakovane pohrozil, že uskutoční v Sýrii jednostrannú operáciu proti YPG, ak sa bude vznik nárazníkovej zóny odkladať.

     

    - Reklama -