Ako potrestala Čaputová Hajtovú za hejtovanie? Zatiaľ nijako. Stanovisko hovorcu prezidentky posúďte sami

    0
    Na kombosnímke zľava Henrieta Hajtová a Zuzana Čaputová (Autor: markiza.sk/TASR)

    O nevhodnom príspevku, ktorý Hajtová zverejnila, sme informovali TU.

    Hajtová je naďalej zamestnankyňa Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

    Ospravedlnila sa. A tým to zatiaľ skončilo

    Za svoje vyjadrenia na instagrame sa týmto ospravedlňujem, uvedomujem si, že to bolo z mojej pozície nevhodné,” uviedla po návrate prezidentky Hajtová na margo svojho statusu.

    “Aj keď išlo o vyjadrenie na mojom súkromnom účte, ktorý je uzavretý len pre mojich priateľov, použila som nevhodné slová a ospravedlňujem sa ľuďom, ktorých som sa tým dotkla,” doplnila Hajtová.

    V ostrom rozpore s rétorikou prezidentky

    Vyjadrenia Hajtovej sú v ropore s tým, čo prezidentka Zuzana Čaputová opakovane zdôrazňuje, a teda, že má svoju agendu postavenú na princípoch slušnosti a tolerancie:

    “Chcem byť takou, aká som, a komunikovať témy úprimne a pravdivo tak, ako ich osobne cítim. Chcem to ale robiť citlivo, s rešpektom a toleranciou k iným názorom. …Keď sú slušní ľudia rozhádaní, zneužívajú to arogantní mocní. Porazíme ich len spoločne,” hlásala Zuzana Čaputová aj počas prezidentskej kampane.

    Strižinec: Ešte sa k tomu musí vyjadriť pani Hajtová

    Ako sa teda postavila prezidentka k statusu svojej zamestnankyne po návrate z New Yorku zhruba pred spomínanými dvoma týždňami, konkrétne 4. októbra tohto roku? – pýtali sme sa jej hovorcu Martina Strižinca.

    “Vyjadrila sa ešte keď bola v New Yorku, že s tými vyhláseniami nesúhlasí, ostro ich odsudzovala. Prebieha disciplinárne konanie, bude zasadať disciplinárna komisia. Nemôžeme očakávať od prezidentky, že bude mať nejaké personalistické rozhovory,” uviedol na margo aktuálneho stavu Strižinec, že ide o štandardnú procedúru, ktorá má svoje “postupnosti”.

    “Ešte sa k tomu musí vyjadriť pani Hajtová, to vyjadrenie má byť na budúci týždeň,” vysvetlil pre ParlamentnéListy.sk hovorca prezidentky a povedal, že existuje ešte jeden variant.

    “Jedine keby si pani Hajtová povedala, že odíde alebo niečo také, tak by sa to urýchlilo, ale to nie je teraz v zásade téma,” upresnil Strižinec.

    Disciplinárna komisia? Také sme nemali, reaguje exhovorca Trubač

    Zaujímalo nás, ako sa takéto prípady zamestnancov prezidentskej kanelárie riešili v minulosti. Hovorca bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač tvrdí, že to bolo inak.

    “Také niečo sme my nemali, že disciplinárnu komisiu. Chyby zamestnancov sme riešili siahnutím na osobné ohodnotenie alebo odmeny, zamestnanec môže takisto dostať pokarhanie a verejne sa ospravedlniť,” vysvetlil situáciu spred rokov. 

    Autor: Lucia Balichová

    - Reklama -