Macron: Goulardová sa stala obeťou politickej hry v Európskom parlamente

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Členovia Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a Výboru EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) vo štvrtok doobeda už druhýkrát vypočúvali Goulardovú, ktorá na svojom prvom híringu z 2. októbra nepôsobila dostatočne presvedčivo.

    Ani druhýkrát však poslancov nepresvedčila – hlavne v etickej rovine, keď iba 29 poslancov ju podporilo a 82 poslancov z oboch výborov bolo proti nej.

    “Sylvie Goulardová sa stala obeťou politickej hry, ktorá ovplyvňuje celú Európsku komisiu,” vyhlásil následne Macron. Upozornil, že sa na túto tému bude rozprávať s budúcou predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

    Dodal, že sa pousiluje, aby Francúzsku zostalo portfólio pridelené pôvodne Goulardovej.

    Tá mala riadiť rozsiahlu agendu pokrývajúcu vnútorný trh, digitálnu ekonomiku a priemyselnú politiku EÚ, ako aj nové generálne riaditeľstvo pre obranný a vesmírny priemysel.

    Odmietnutá kandidátka na svojom účte na Twitteri uviedla, že “vzala na vedomie” odmietavý postoj špecializovaných výborov EP. “Beriem na vedomie rozhodnutie Európskeho parlamentu s rešpektom voči demokracii.

    Ďakujem prezidentovi republiky a Ursule von der Leyenovej za prejavenú dôveru a všetkým poslancom, ktorí za mňa hlasovali,” uviedla Goulardová.

    Francúzska vláda musí čo najskôr navrhnúť nového kandidáta na post v exekutíve EÚ, ktorého musí odobriť von der Leyenová predtým, ako sa dostaví na vypočúvanie pred poslancov europarlamentu.

    - Reklama -