Turci ostreľovali americké jednotky. Budeme sa brániť, varujú USA

    0
    Koaličné sily pod vedením USA a Turecka vykonávajú v piatok 4. októbra 2019 tretiu spoločnú hliadku na severovýchode Sýrie, kde by mala vzniknúť takzvaná bezpečnostná zóna. (Autor: TASR)

    Americká armáda podľa agentúry AFP potvrdila, že výbuch nastal okolo 21.00 h miestneho času vo vzdialenosti niekoľkých stoviek metrov od jej stanovišťa v blízkosti prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané – “v oblasti, o ktorej Turci vedia, že sa tam nachádzajú americké jednotky”.

    Kapitán námorníctva Brook DeWalt vo svojom vyhlásení informoval, že “všetci americkí vojaci sú v poriadku a bez zranení. Americké jednotky sa z Kobané nestiahli.”

    DeWalt uviedol, že Spojené štáty sú naďalej proti presunu tureckých jednotiek do Sýrie, a najmä proti tureckým operáciám mimo zóny bezpečnostného mechanizmu a v oblastiach, o ktorých Turci vedia, že sú prítomné americké sily. USA podľa neho “požadujú, aby sa Turecko vyhlo krokom, ktoré by mohli mať za následok okamžitú obrannú akciu.”

    Americký prezident Donald Trump čelí tvrdej kritike za to, že v podstate dal akoby zelenú pre útok Turecka na severovýchod Sýrie, ktorý sa začal po tom, čo nariadil americkým jednotkám, aby sa stiahli z hranice.

    Turecko útočí na prevažne kurdské Sýrske demokratické sily (SDF), ktoré boli kľúčovým spojencom USA v päťročnej bitke o rozdrvenie džihádistickej organizácie Islamský štát. SDF v bojoch pod velením Spojených štátov prišli o 11.000 svojich bojovníkov.

    Pentagón Turecko ostro kritizoval za ofenzívu proti Kurdmi vedeným silám a varoval, že spustenie tejto operácie bude mať pre Ankaru vážne dôsledky.

    Minister financií USA Steven Mnuchin v tejto súvislosti v piatok informoval, že americký prezident Donald Trump podpíše nariadenie, ktoré umožní prípadné zavedenie “veľmi významných nových sankčných opatrení” voči Turecku. Majú ho odradiť od ďalších útočných vojenských akcií v Sýrii. Mnuchin následne vysvetlil, že Trump sankcie povolil, ale ešte neaktivoval.

     

    - Reklama -