Ukrajinskí nacionalisti opäť protestujú. Vášnivé diskusie vyhovujú v prvom rade Putinovi, upozorňuje analytik

    0
    Demonštrant s maskou na tvári zobrazujúcou ruského prezidenta Vladimira Putina drží transparent s nápisom "Vojnový zločinec" protestuje proti tzv. Steinmeierovmu plánu (Autor: TASR)

    Ako informovala agentúra AP, na Ukrajine si v pondelok pripomínajú Deň obrancu vlasti.

    Prezident Zelenskyj si pamiatku Ukrajincov, ktorí prišli o život počas už päť rokov trvajúceho konfliktu s Moskvou podporovanými separatistami, uctil pri pomníku padlých v Kyjeve. Počas dňa má navštíviť aj príslušníkov vládnych síl v Donbase.

    Ukrajinské úrady očakávajú, že na zhromaždeniach nacionalistov, ktoré sa konajú pri príležitosti Dňa obrancu vlasti, sa zúčastnia desaťtisíce ľudí.

    Zelenskyj na účastníkov týchto akcií apeloval, aby sa vyvarovali násilností, a upozornil aj na potenciálne riziko provokácií zo strany tých, ktorí chcú v krajine vyvolať chaos.

    Atmosféru dnešného sviatočného dňa poznamenalo nedávne rozhodnutie o dohode o usporiadaní miestnych volieb na východe Ukrajiny, čo ukrajinskí nacionalisti považujú za kapituláciu pred Moskvou.

    V samotnom Kyjeve sa uskutočnia najmenej dve veľké zhromaždenia. Ako uviedla agentúra Ukrinform, prvé z nich organizuje všeukrajinské združenie Sloboda na počesť 77. výročia založenia Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA).

    Druhé zhromaždenie a pochod zvolalo hnutie Odpor proti kapitulácii.

    Ukrajinskí nacionalisti namietajú proti tzv. Steinmeierovmu plánu, ktorý začiatkom októbra na svojich rokovaniach v Minsku odobrili zástupcovia Ukrajiny, Ruska a proruských separatistov.

    V súlade s týmto plánom má Ukrajina prijať osobitný zákon, podľa ktorého sa miestne voľby budú konať na územiach samozvaných ľudových republík v Donbase – Doneckej a Luhanskej – pod dohľadom zástupcov Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (ODIHR).

    V deň volieb nadobudne dočasne platnosť zákon o osobitnom štatúte Donbasu. Stálu platnosť tento zákon získa v okamihu, keď ODIHR zverejní správu, že voľby v Donbase sú platné a že vyhoveli demokratickým štandardom.

    UNIAN pripomenul, že existujúci ukrajinský zákon o osobitnom štatúte Donbasu platí do 31. decembra 2019.

    Nový zákon o osobitnom štatúte Donbasu sa podľa Zelenského predstáv bude pripravovať v parlamente v úzkej spolupráci s občanmi a bude ho sprevádzať celospoločenská diskusia. Zelenskyj zároveň ubezpečil, že sa pritom v žiadnom prípade nebude zachádzať do krajností.

    Kým Moskva vníma prijatie Steinmeierovho plánu ako pozitívny vývoj, ktorého dôsledkom by mohla byť schôdzka tzv. normandskej štvorky, na Ukrajine bol tento krok prijatý nejednoznačne – opozícia v parlamente i nacionalisti hovoria dokonca o tom, že Zelenského vedenie zradilo Ukrajinu. V súvislosti s tým sa v krajine konali aj protestné zhromaždenia proti Zelenského politike v Donbase.

    Nemecký politológ Andreas Umland v rozhovore pre Ukrinform uviedol, že mandát na dosiahnutie mieru v Donbase, ktorý si Zelenskyj “tak trochu sám vydal”, má “v ukrajinskej spoločnosti veľkú podporu, pretože túžba po mieri je veľmi veľká”.

    Analytik však súčasne poznamenal, že u veľkej časti ukrajinskej elity – novinárov, intelektuálov, politikov, najmä staršej generácie – sa prejavuje “kultúrne a mentálne odmietanie Zelenského”.

    Umland tiež upozornil, že “vášnivé diskusie” na Ukrajine vyhovujú v prvom rade ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ale predstavujú aj reálnu hrozbu veľkej konfrontácie v štáte.


          

    - Reklama -