Okamžite nariadená väzba! Mňa sa nepýtajte. Sulík, Danko a ďalší politici reagujú na nahrávku, polícia mlčí

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Kauza Gorila nemá nič so SNS ani s predsedom parlamentu a strany Andrejom Dankom. “Gorila so mnou nemá nič, mňa sa nepýtajte,” povedal Danko v reakcii na novinárske otázky.

    Danko: Neviem o tom nič

    “Gorila so Slovenskou národnou stranou nemá nič a nikdy nemala nič, to je celé. Neviem o tom nič, mrzí ma, že niektoré veci sa dozvedáme až z médií. Zachytil som, že sa objavili nejaké nahrávky,” skonštatoval.

    Ako poznamenal, asi všetkých zaujíma, čo na nich bude.

    Suík: Mám silné podozrenie, že to pravdivé je

    Je silný dôvod na to, aby hlavní aktéri kauzy Gorila sedeli vo vyšetrovacej väzbe, pokiaľ je v údajnej nahrávke z kauzy to, čo už v skorších prepisoch.

    Vyhlásil to líder opozičnej SaS Richard Sulík s tým, že nezávislý a spravodlivý súd by mal rozhodnúť, čo s týmito aktérmi následne urobí.

    Sulík tvrdí, že najbližšie dni ukážu, či nahrávka je, alebo nie je pravdivá. “Mám silné podozrenie, že to pravdivé je,” skonštatoval.

    Priznal však, že nahrávku ešte nepočul a nevie presne, čo v nej je. Následne na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že to, čoho sme svedkami v kauze Gorila, je niečo bezprecedentné a ukazuje sa ako úzko bola previazaná mafia s politikmi.

    Hlavní aktéri budú podľa Sulíka zrejme mariť vyšetrovanie, ovplyvňovať svedkov a budú sa snažiť uniknúť pred spravodlivosťou.

    “Preto si myslím, že vo všetkých oprávnených prípadoch by mala byť okamžite nariadená vyšetrovacia väzba,” povedal líder SaS.

    Érsek: Ľudia čakajú na vyšetrenie

    Kauzu Gorila treba vyšetriť a treba zavrieť tých, ktorí sú v prípade nejakým spôsobom trestnoprávne zodpovední. Povedal to minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) v reakcii na údajnú nahrávku z kauzy Gorila.

    Ľudia podľa Érseka čakajú na vyšetrenie prípadu. “Ale nie je to jednoduchý proces. Ja som za to, aby zákon platil pre každého rovnako. Nech polícia vyšetrí, kto je trestnoprávne stíhateľný,” uviedol Érsek.

    Hrnko: Nie je čo čakať

    Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť a podpredseda SNS Anton Hrnko na margo zverejnenia údajnej nahrávky povedal, že je to svedectvo o vládnutí počas vlády Mikuláša Dzurindu.

    “Pravdepodobne tento materiál nie je spôsobilý na to, aby tí ľudia, ktorí sa tam nachádzali, boli na základe neho obvinení,” podotkol.

    Ako tvrdí, na základe policajného vyšetrenia sa musí zistiť, či nahraté veci majú “corpus delicti” a postupovať podľa toho. “Nie je čo čakať,” vyhlásil.

    Pčolinskému pri čítaní prepisu bolo zle

    Po siedmich rokoch sa potvrdzuje to, čo si všetci celý čas v súvislosti s údajnou nahrávkou Gorila mysleli, uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pčolinský (Sme rodina) s tým, že keď si v roku 2012 čítal prepis nahrávky, tak mu bolo zle, ale veril tomu, čo tam bolo.  

    “Otázkou je, čo sa s tým spraví. Či sa dvihne koberec a táto Gorila sa pod neho zametie a budeme sa tváriť, že sa to vyšetriť nedá. Alebo sa to po tých rokoch vyšetrí a osoby, ktoré sú tam spomínané, skončia tam, kde majú skončiť,” poznamenal Pčolinský.

    Ako doplnil, pre neho je podstatné, aby verejnosť vedela, čo sa tu dialo a čo sa tu deje. Zároveň súhlasí s tým, aby sa o rôznych prepisoch a nahrávkach verejnosť dozvedela. “Pokiaľ by to nebolo vonku, tak by sa ani nič neriešilo,” dodal. 

    Remišová: Ľudia majú právo vedieť, kto 'tuneloval' tento štát

    Nezaradená poslankyňa NR SR a predstaviteľka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že keď sa táto nahrávka našla, bolo len otázkou času, kedy bude aj zverejnená.

    “V súčasnosti si myslím, že situácia je taká, že zverejnenie týchto skutočností je vo verejnom záujme. Ľudia majú právo vedieť, kto 'tuneloval' tento štát, akým spôsobom, kto sa na tom priživoval, aké kšefty sa robili, ako bola ovplyvňovaná polícia, prokuratúra či justícia,” povedala.

    Kauza by sa mala podľa nej vyšetriť a zodpovední aktéri by mali byť “bez milosti” potrestaní. “Za týmto nemôžeme urobiť hrubú čiaru,” skonštatovala.

    Maďarič: Gorila je o všeličom

    Nezaradený poslanec NR SR a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič predpokladá, že tieto udalosti budú mať nejaké politické následky. Netrúfa si však teraz predpovedať aké.

    “Celá kauza Gorila je o všeličom. Ak sa ma pýtate na Roberta Fica, tak je to, povedal by som, menej dôležitá sekvencia. Ak sa bavíme o podstate, ktorú kauza Gorila, ak je pravdivá, preukázala, je to zapojenie vtedajších predstaviteľov vlády do trestnej činnosti v súvislosti so spoluprácou s finančnou skupinou,” vyhlásil.

    Nevie predpovedať, či to bude mať trestnoprávne dosahy.

    Polícia ani Generálna prokuratúra sa nevyjadrujú

    Orgány činné v trestnom konaní vyzval, aby konali. “Ide o to, aby spravodlivosť na Slovensku nestratila posledné zvyšky dôvery,” podotkol Sulík.

    Polícia ani Generálna prokuratúra SR sa nevyjadrujú k údajnej nahrávke Gorily, ktorá bola zverejnená. Polícia zároveň pripomína, že kauzu Gorila rieši Úrad špeciálnej prokuratúry.

    “Polícia nedisponuje informáciou, aký dokument bol doručený médiám, takže sa k nemu nevieme vyjadriť,” uviedla Andrea Dobiášová z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

    “Obráťte sa na Úrad špeciálnej prokuratúry,” odkázala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

    Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011

    Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. 

    Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Rovnako spochybňuje autenticitu nahrávky.

    Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

    Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

    - Reklama -