Na webe sa objavila údajná nahrávka z Gorily. Penta varuje, tu je odkaz haščákovcov

    0
    Na archívnej snímke z 3. februára 2012 v Bratislave účastníci protestu Gorila dva na Námestí SNP. (Autor: TASR)

    “Akékoľvek nahrávky tohto druhu, bez ohľadu na ich pôvod, sú nezákonným materiálom a nesmú byť zverejňované a používané. Spôsob, akým mali byť údajné zvukové nahrávky sprístupnené redakciám, nesie zjavné znaky páchania trestnej činnosti, a preto podávame trestné oznámenie,” uviedla Penta v stanovisku.

    Penta: Máme zásadné pochybnosti

    Tvrdí, že s nahrávkami, ktoré sa v týchto dňoch objavujú na verejnosti, je s najväčšou pravdepodobnosťou manipulované a považuje ich za nedôveryhodné. Penta od začiatku spochybňuje pravosť nahrávky.

    Nebude sa k nim vyjadrovať, reagovať bude len na oficiálne vyšetrovanie.

    “Žiadame, aby v záujme dôveryhodnosti zverejnili príslušné orgány v plnom znení tzv. znalecký posudok k nahrávkam, o ktorom médiám hovoril bývalý vyšetrovateľ Lukáš Kyselica. Máme zásadné pochybnosti o tom, že by uvedený znalecký posudok mohol presvedčivo vyvrátiť podozrenia, že dané nahrávky nie sú upravovaným či inak manipulovaným materiálom,” tvrdí Penta.

    Finančná skupina hovorí o manipulácii

    Podotýka, že pri dnešných technologických možnostiach sa nedá vylúčiť prakticky žiadna možnosť výroby a účelovej úpravy akýchkoľvek zvukových záznamov.

    “Zvlášť, ak je zjavné, že s takýmito záznamami manipulujú nezákonne rôzne osoby s pochybnými motívmi,” poznamenala finančná skupina.

    Haščákovci tvrdia, že daňových poplatníkov nepripravili ani o korunu

    V prípade kauzy Gorila a jej vyšetrovaniu uvádza, že verejný záujem spočíva v tom, aby sa vyšetrovaním zistilo, či napríklad skupina Penta používala pred viac ako 14 rokmi nezákonné metódy na presadzovanie svojich záujmov a či svojou činnosťou spôsobila finančnú ujmu slovenským daňovým poplatníkom.

    “K tomuto sme počas uplynulých ôsmich rokov poskytli množstvo informácií, všetky sú v koncentrovanej podobe zverejnené na webe www.kauzagorila.sk. Z týchto informácií a aj zo samotného vyšetrovania jasne vyplýva, že neexistuje žiadna transakcia, kde by Penta pripravila slovenských daňových poplatníkov čo len o korunu,” deklaruje Penta.

    Pripomína, že vyšetrovací tím má a mal dostatok kapacít a zdrojov, aby všetky transakcie spomínané v spisoch Gorila preskúmal a vyvodil z toho dôsledky.

    Odkazujú aj na Ústavný súd

    “Ústavný súd označil údajnú akciu SIS, ktorá vystupuje pod názvom Gorila, za nezákonnú. Z rozhodnutia Ústavného súdu z novembra 2012 jasne vyplýva, že akýkoľvek štátny orgán, ktorý by disponoval nahrávkami z tohto údajného odpočúvania, je povinný ich zničiť,” tvrdí Penta.

    Z rozhodnutia Ústavného súdu SR je podľa skupiny zrejmé, že orgány, ktoré mali realizovať odpočúvanie bytu na Vazovovej, klamali samotný súd a vymýšľali si zdôvodnenie odpočúvania, ako aj samotné osoby, ktoré mali odpočúvať.

    “Toto je samo o sebe trestný čin, a nie dôveryhodný podklad pre trestné konanie,” poznamenala finančná skupina.

    Záznam z Vazovovovej od anonyma vyvolal vlnu nevôle

    Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011.

    Obsah spisu vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu. Orgány činné v trestnom konaní v minulosti informovali, že zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči konkrétnej osobe.

    V zverejnených textoch vystupujú ministri aj expremiér

    Spis Gorila má zachytávať rozhovor medzi Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006.

    V zverejnených textoch vystupujú vtedajší minister hospodárstva Jirko Malchárek, šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková, ale aj expremiér Robert Fico.

    Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

    - Reklama -