Čižnár: Mohli konať rýchlejšie? Tu je moje vyjadrenie

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    Polícia nepochybila

    Výbor po rokovaní s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD) v policajným prezidentom Milanom Lučanským skonštatoval, že polícia nepochybila pri vyšetrovaní nahrávky rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a Mariana K. a nespomaľovala ho. Ak dochádzalo pri vyšetrovaní ku zdržaniam, bolo to podľa členov výboru spôsobené komunikáciou s prokuratúrou pri zbavovaní mlčanlivosti osôb z nahrávky.

    Prokuratúra nekonala obštrukčne

    “Generálny prokurátor sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam niektorých politikov a médií, že pri zbavovaní mlčanlivosti prokurátora D. T. koná s prieťahmi, respektíve koná obštrukčne,” uvádza sa v stanovisku, ktoré zobrazuje časový harmonogram postupu.

    Nahrávku mali podľa GP zaistiť počas domovej prehliadky u Mariana K. 16. októbra 2018. Analýzu a prepis nahrávky predložili Čižnárovi 8. januára 2019. “Bol to práve generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý po oboznámení sa s prepisom nahrávky vydal dňa 16. januára 2019 písomný pokyn špeciálnemu prokurátorovi na preverenie všetkých podozrení z trestnej činnosti vyplývajúcej z nahrávky,” doplnila Predajňová

    Trestné stíhanie vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku začali dňa 19. marca 2019. Žiadosť na zbavenie mlčanlivosti Trnku prišla podľa GP 1. augusta. “Teda takmer po piatich mesiacoch od začatia trestného stíhania vo veci,” zdôrazňuje Predajňová.

    Žiadosť podľa GP neobsahovala potrebné náležitosti, tak požiadali o doplnenie. “Po troch týždňoch bola žiadosť vyšetrovateľom doplnená a doručená na generálnu prokuratúru,” dopĺňa Predajňová s tým, že generálny prokurátor vyhovel žiadosti vyšetrovateľa 30. septembra a doručil ju vyšetrovateľovi 1. októbra. “V prípade, že by už prvá žiadosť obsahovala všetky potrebné náležitosti, mohol byť prokurátor D. T. zbavený mlčanlivosti oveľa skôr,” zdôraznila GP.

    Zbavenie mlčanlivosti Trnku

    Predajňová zároveň poukazuje, že GP v rovnakom období rozhodovala o ďalších troch žiadostiach na zbavenie mlčanlivosti Trnku. “Generálny prokurátor vyhovel doposiaľ všetkým žiadostiam vyšetrovateľa, čo svedčí o absolútnej včasnej súčinnosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s vyšetrovateľmi. Na základe vyššie uvedených faktov, nech verejnosť posúdi, kto v trestnej veci koná s prieťahmi a kto bez prieťahov,” uzavrela.

     

    - Reklama -