Organizácia blízka Erdoganovi zriaďuje v Budapešti tureckú školu

    0
    Zľava Viktor Orbán a Recep Tayyip Erdogan (Autor: kormany.hu/ Benko Vivien Cher)

    Podľa servera maďarský premiér Viktor Orbán rokoval s Erdoganom v pondelok v Baku v rámci schôdzky Turkickej rady, ktorej členmi sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko a Turecko, pričom Erdogan navštívil Budapešť vlani v októbri.

    Turecká škola bude fungovať na mieste bývalej odbornej strednej školy a učilišťa v mestskej časti Ferencváros.

    Podľa servera školu zriaďuje turecká nadácia Maarif, ktorá má v 41 krajinách dovedna 315 školských zariadení. V tomto zozname už figuruje aj Maďarsko.

    V rámci Európskej únie má nadácia po jednej škole v Rumunsku, vo Francúzsku a v Nemecku. Nadáciu založila turecká vláda po neúspešnom pokuse o štátny prevrat v roku 2016.

    Erdogan v Baku vyjadril vďaku Orbánovi za to, že podporuje Turecko. Orbán v reakcii zdôraznil, že s veľkým očakávaním sa pripravuje na novembrový maďarsko-turecký vládny summit v Budapešti.

    Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) v stredu vyhlásila, že skutočnosť, že Orbán sa postavil na stranu vojnového agresora Erdogana, je historickou hanbou, a avizovala, že predloží parlamentu návrh uznesenia, ktoré by obsahovalo odsúdenie tureckej agresie v Sýrii.

     

    - Reklama -