Most a SMK pôjdu do volieb spoločne. Stačí im prekonať päťpercentný prah

    0
    Na kombosnímke vľavo šef SMK József Menyhárt a Béla Bugár, predseda Mosta (Autor: TASR/PL.sk)

    Strany vytvoria aj spoločný kampaňový štáb a spoločný volebný program.

    “Kandidáti na spoločnej kandidátnej listine musia akceptovať hodnotové rozdiely strán a navzájom nemôžu viesť antikampaň. Strany zabezpečia kvóty aj pre kandidátov iných národností. Úspešní kandidáti po voľbách v parlamente vytvoria spoločný poslanecký klub,” uvádza sa v stanovisku strán.

    Spoločný návrh ešte prerokujú predsedníctva jednotlivých strán. “Ak predsedníctva návrh prijmú pozitívne, strany s ďalšími stranami budú rokovať spoločne,” dopĺňajú v stanovisku.

    Predsedníctvo by mali mať obe strany v priebehu budúceho týždňa.

    “Potom musia ešte republikové rady strán odsúhlasiť kandidátku,” ozrejmil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. S ostatnými stranami budú podľa jeho slov rokovať až po spoločnej dohode.

    Bugár dodal, že na rokovanie pozvú minimálne hnutie Spolupatričnosť.

    Na otázku, či mu neprekáža ich podmienka z minulosti, aby na spoločnej kandidátke maďarských strán nebol on, ani niektorí iní členovia Mosta-Híd odpovedal, že je to v poriadku.

    “Napriek tomu ich môžeme pozvať na rokovanie. Ak budú mať znova túto podmienku, to je ich problém, nie náš,” dodal.

    “Informáciu o stave ich rokovania berieme na vedomie,” reagoval predseda Maďarského fóra a nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pripomenul, že MF nepôjde do žiadnej spolupráce, v ktorej bude Bugár.

    Cieľom jeho strany je podľa neho vytvoriť pre maďarských voličov alternatívu, ktorá nepôjde do volieb so Smerom-SD.

    Na otázku, či bude Maďarské fórum spolupracovať s hnutím Összefogás-Spolupatričnosť aj bez SMK odpovedal, že naďalej rokujú. MF je však podľa jeho slov pripravené ísť do volieb aj samostatne.

    Predpokladá, že MF sa s hnutím stretne začiatkom budúceho týždňa. Spolupatričnosť chcela počkať na rozhodnutie SMK.

    Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce, napokon sa dohodli tieto tri strany.

    Rokovali aj ďalšie dva subjekty Maďarské Fórum a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť.

    Predseda Mosta Béla Bugár nedávno vyhlásil, že riziko prepadu hlasov a straty zastúpenia národnostných menšín v parlamente si uvedomujú. Aj preto nezabuchli dvere za možnosťou spolupráce s SMK. Nie však na báze klasickej koalície.

    „Na to by sme potrebovali prekročiť nie päť, ale až sedem percent na vstup do parlamentu. To by sme zbytočne hazardovali. Druhá možnosť je vytvoriť spoluprácu s predstaviteľmi SMK a ísť formou volebnej strany,“ uviedol Bugár.

    - Reklama -