Lubyová: Mladí ľudia sa budú môcť viac zúčastňovať na verejnom živote

    0
    Martina Lubyová (Autor: TASR)

    Šéfka rezortu školstva poznamenala, že mládežnícky parlament budú môcť zriaďovať mestá a obce, pokiaľ o to prejavia mládežnícke organizácie alebo mladí ľudia záujem.

    Aj takouto formou sa podľa nej mládež môže zúčastniť na rozhodovaní samosprávy. Ako doplnila, mladí ľudia budú môcť chodiť na mítingy, rokovania a zúčastňovať sa na rozhodovacích procesoch tak, aby vedeli, čo sa deje v ich obci.

    Mládežnícky parlament funguje aj v súčasnosti, zriaďuje sa na základe rozhodnutia obce, ale doteraz nemal oporu v zákone.

    Ministerku teší i to, že sa rezortu podarilo zvýšiť financovanie práce s mládežou, financovanie pre mládežnícke organizácie a rozvinúť inštitút dobrovoľníctva.

    Predseda Rady mládeže Slovenska Juraj Lizák uviedol, že od roku 2020 pôjde o sumu 3,7 milióna eur. V súčasnosti sa mládežnícke organizácie cez rôzne programy ministerstva školstva môžu ročne uchádzať o 2,3 milióna eur.

    Lizák doplnil, že pri tvorbe novely zákona boli vypočuté takmer všetky požiadavky z ich strany a “zákon zlepší legislatívne prostredie práce s mládežou”.

    - Reklama -