Rusko vyslalo do Juhoafrickej republiky strategické jadrové bombardéry

    0
    Ruský diaľkový strategický bombardér Tupolev TU-160 (Autor: TASR)

    Dvojica lietadiel pristála na leteckej základni Waterkloof pri meste Tshwane, potvrdil tamojší rezort obrany. Misia je podľa vyjadrenia Moskvy zameraná na rozvoj vojenských vzťahov s JAR.

    Afrike odpísali dlh vo výške viac než 20 miliárd dolárov

    Putin pred desiatkami afrických lídrov na dvojdňovom summite v juhoruskom meste Soči vyzval, aby sa obchod s krajinami Afriky v priebehu nasledujúcich štyroch až piatich rokov zdvojnásobil.

    Šéf Kremľa takisto oznámil, že Afrike odpísal dlh vo výške viac než 20 miliárd dolárov.

    Prvý rusko-africký summit je súčasťou snáh Kremľa získať na čiernom kontinente obchodné zázemie a obnoviť svoj vplyv, ktorý sa po rozpade bývalého Sovietskeho zväzu rozplynul. ZSSR počas studenej vojny podporoval ľavicové vlády a hnutia na celom svetadiele.

    “Množstvo ruských spoločností dlhodobo a úspešne spolupracuje s partnermi z najrozmanitejších sektorov africkej ekonomiky a plánuje rozšíriť svoj vplyv v Afrike. My, samozrejme, poskytneme podporu na štátnej úrovni,” povedal Putin.

    Cieľom Ruska je dosiahnuť väčší politický dosah na kontinent, kde sa nachádza 54 členských štátov OSN, ako aj obrovská zásoba nerastných surovín a potenciálne lukratívny dopyt po ruských zbraniach.

    Moskva tvrdí, že jej obchod s africkými krajinami vzrástol vlani na 20 miliárd dolárov, ale napriek tomu Rusko nepatrí medzi päť najväčších obchodných partnerov Afriky, uvádza Štatistický úrad Európskych spoločenstiev (Eurostat).

    V tejto bilancii patri popredné miesta Európskej únii, Číne, Indii, Spojeným štátom a Spojeným arabským emirátom (SAE).

    Rusko chce v Afrike budovať centrá na opravu vojenskej techniky

    Rusko chce v rámci vojensko-technologickej spolupráce s krajinami strednej a južnej Afriky budovať na ich území centrá na opravu a údržbu vojenskej techniky.

    S odvolaním sa na vyhlásenie ruskej Federálnej služby pre vojensko-technologickú spoluprácu (FSVTS) o tom vo štvrtok informovala agentúra TASS.

    “Čo sa Afriky na juh od Sahary týka, ak vezmeme do úvahy značné množstvo ruskej a sovietskej výzbroje a techniky, ktorá je v týchto krajinách používaná, chceme sa sústrediť na vytvorenie podmienok na fungovanie centier na opravu a údržbu týchto systémov,” uviedla FSVTS vo svojom vyhlásení.

    Moskva podľa agentúry uvažuje o vytvorení takýchto centier v Angole, Etiópii, Ugande, Nigérii a Juhoafrickej republike.

    Ruský prezident Vladimir Putin v stredu otvoril v meste Soči na brehu Čierneho mora prvý summit Rusko-Afrika, na ktorom sa zúčastnili desiatky afrických lídrov.

    Kremeľ konferenciu vníma ako prostriedok na zvýšenie svojho vplyvu v Afrike, teda na kontinente, kde sú v súčasnosti výrazne prítomné západné mocnosti a Čína.

    Viac ako 3000 delegátov bude na tomto dvojdňovom podujatí dohadovať nové obchody a diskutovať o rôznych témach od jadrových technológií až po ťažbu nerastných surovín.

    - Reklama -