Lajčák si prevzal v Sofii čestný doktorát

    0
    Miroslav Lajčák (vľavo) si preberá čestný doktorát z rúk rektora prestížnej Univerzity národného a svetového hospodárstva v Sofii Statty Stateva v Sofii v piatok 25. októbra 2019. (Autor: TASR)

    Šéf slovenskej diplomacie vo svojom vystúpení zdôraznil, že má k Bulharsku veľmi blízky vzťah a viaže ho k nemu osobná emócia, keďže na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO) vyštudoval bulharčinu, ako aj históriu, kultúru a reálie tejto krajiny a ešte ako študent piateho ročníka absolvoval trojmesačnú stáž na československom zastupiteľskom úrade v Sofii.

    Odvtedy prešli obe krajiny kus cesty, keď v tom čase boli za pomyselnou železnou oponou a dnes sú partnermi v rámci Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

    “Začlenenie Slovenska a Bulharska bolo historickou udalosťou, ktorá nám dala šancu pripojiť sa k rodine európskych štátov. O to väčšie je moje sklamanie, že pred pár dňami sme podobnú príležitosť neposkytli Severnému Macedónsku a Albánsku. Osobne neviem túto situáciu opísať inak ako chybu a historické zlyhanie,” uviedol Lajčák.

    Zároveň skonštatoval, že pred Slovenskom i Bulharskom dnes stoja vážne globálne výzvy, ktoré sú čoraz komplexnejšie. Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii si na budúci rok pripomenie storočnicu svojho vzniku.

    Patrí medzi najväčšie univerzity svojho druhu v juhovýchodnej Európe. Aktuálne na nej študuje okolo 22.000 študentov, pričom väčšina členov súčasnej bulharskej vlády patrí medzi jej absolventov, informuje slovenské ministerstvo.

    - Reklama -