USA a Čína sú blízko k zmierneniu obchodného napätia

    0
    Steven Mnuchin (Autor: TASR)

     Toto oznámenie nasledovalo po telefonickom rozhovore medzi Lighthizerom a ministrom financií USA Stevenom Mnuchinom a čínskym vicepremiérom Liou Chem.

    Úrad amerického obchodného zástupcu uviedol, že počas rozhovoru „urobili pokrok v konkrétnych otázkach“, a dodal, že medzi zástupcami oboch strán sa budú uskutočňovať nepretržité rokovania pred ďalším telefonickým rozhovorom najvyšších vyjednávačov „v blízkej budúcnosti“.

    Vo vyhlásení sa tiež konštatuje, že obe krajiny ostávajú na dobrej ceste k tomu, čo Donald Trump označil za „prvú fázu dohody“ s Čínou pred stretnutím amerického prezidenta s čínskym partnerom Si Ťin-pchingom na samite lídrov Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce v Čile v polovici novembra.

    Dohoda, ktorá je predmetom diskusií, zahŕňa urýchlenie nákupu amerických poľnohospodárskych produktov v Číne a tiež malé ústupky zo strany Pekingu v oblasti ochrany duševného vlastníctva a meny.

    Nerieši však niektoré z dlhodobých zdrojov obchodného napätia medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, ako sú napríklad kybernetické a priemyselné dotácie, ktoré sú základom čínskeho hospodárskeho modelu.

    Washington po tom, ako dosiahol s Čínou prvú fázu obchodnej dohody, pozastavil plánované zvýšenie ciel z 25 % na 30 % na čínsky tovar za 250 miliárd USD (225,08 miliardy eur), ktoré malo nadobudnúť účinnosť 15. októbra.

    - Reklama -