Koalícia Smer, SNS, fašisti ukázala svoju pravú tvár! Kiskovci, trubanovci aj Cséfalvayová kritizujú nové moratórium na prieskumy

    0
    Na kombosnímke zľava Andrej Kiska, Michal Truban a Katarína Cséfalvayová (Autor: TASR/PL.sk)

    “Viacerí ústavní právnici, odborníci, ktorí sa dlhodobo venujú volebným systémom a politickým kampaniam, upozorňujú, že možno ide aj o porušenie ústavného práva na informácie. Preto by som chcel požiadať prezidentku Slovenskej republiky, pani Zuzanu Čaputovú, aby tento zákon posúdila a využila svoje prezidentské oprávnenia a vrátila ho Národnej rade Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie,” uviedol podpredseda strany Za ľudí Michal Luciak v stanovisku, ktoré TASR poslala strana.

    Za ľudí: Už neskrývajú spoluprácu 

    V reakcii na sociálnej sieti kiskovci obviňujú Smer a SNS so spolupráce s kotlebvcami.

    “Koalícia Smer, SNS, fašisti ukázala svoju pravú tvár. Už neskrývajú spoluprácu a ukazujú nám, čo nás čaká po voľbách, ak zostavia vládu. Ich snom je zísť z demokratickej cesty. Zákazy, príkazy to je to, na čom sa vedia spolu dohodnúť. Ísť proti ľuďom, to je ich cieľ. Nesmieme to dopustiť,” uvádza mimoparlamentná strana.

    Cséfalvayová sa obáva, že takýto neprimerane dlhý čas na moratórium je v rozpore s Ústavou SR.

    “Akýkoľvek zákaz zverejňovania výsledkov volebných prieskumov je obmedzením základného práva občanov na informácie. Toto právo môže byť obmedzené, len ak je to v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu záujmov, práv a slobôd iných. A čo je v dnešnej dobe hybridných hrozieb úplne najvážnejšie, schválený návrh zákona necháva otvorené dvere pre konšpirátorov, extrémistov, propagandu a šírenie falošných správ,” dodala.

    Schválenou zmenou sa podľa poslankyne slovenská verejnosť ponorí do informačnej tmy.

    “Prispejeme tak k informačnému chaosu a pretlaku neserióznych zdrojov informácií, ktoré sa veľmi pravdepodobne budú masovo šíriť slovenskými sociálnymi sieťami,” dodala.

    “Štyri mesiace pred dátumom volieb sa menia volebné pravidlá v rozpore so všetkými európskymi trendmi, bez riadneho legislatívneho procesu, bez dialógu s opozíciou,” vyhlásila tiež Cséfalvayová.

    Truban: Zrušíme aj tento nezmysel

    “Koalícia detinsky zakázala zverejňovať prieskumy 50 dní pred voľbami. Keď im totiž prieskumy neprajú, tak ich jednoducho zakážu. Je zbytočné im hovoriť, že je to hlúposť – v ich svete je totiž normálne zakázať niečo, čo nevyhovuje,” vyhlásila mimoparlamentná koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu.

    Predseda koalície Michal Truban pripomína, že ide už o štvrtú zmena volebných pravidiel od protestov.

    “Zmeniť pravidlá tak, aby ľudia nevedeli, ako na tom strany sú, slúži jedinému – aby prišli o informácie, a aby čo najviac opozičných hlasov hodili stranám, ktoré nebudú mať šancu prejsť do parlamentu. Všetko preto, aby oni mohli pokračovať pri moci napriek vôli ľudí po zmene. Musíme sa zomknúť a poraziť ich vo voľbách. Hneď po získaní dôvery zrušíme aj tento nezmysel, ktorý berie ľuďom právo na informácie. Sme tiež pripravení podať ho na ústavný súd,” reaguje Truban.

    Zákaz zverejňovať výsledky prieskumov sa predĺži zo 14 dní na 50 dní pred voľbami. Poslanci v pondelok odobrili pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ním zmenili aj zákon o volebnej kampani.

    Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb.

    - Reklama -