Dublinský systém zlyhal, migrantov treba vracať z vonkajších hraníc EÚ, tvrdí Seehofer

    0
    Na snímke nemecký minister vnútra Horst Seehofer (Autor: TASR)

    “Musíme konštatovať, že dublinský postup stroskotal,” povedal Seehofer v Mníchove na zasadnutí ministrov vnútra krajín skupiny G6, zahŕňajúcej Britániu, Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Španielsko a Taliansko. Dodal, že “tento systém už dlhšie nefunguje, a preto nemôže byť základom pre budúcu azylovú politiku EÚ”. Vyjadril sa tak v čase, keď v EÚ viaznu snahy o vytvorenie nových spoločných azylových pravidiel.

    Podľa Seehoferovej predstavy by sa medzi krajiny EÚ, ktoré prejavia ochotu, prerozdeľovali len žiadatelia s vyhliadkou na priznanie azylu. Azylové otázky by boli potom definitívne vyjasnené až v týchto krajinách. Navracanie tých migrantov, ktorí neprejdú predbežným preverovaním na vonkajších hraniciach, by mala podľa nemeckého ministra zabezpečovať Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

    Seehofer požaduje rýchlejšie riešenie tejto záležitosti s tým, že konkrétne návrhy zákonov majú byť predložené do začiatku nemeckého predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2020. Výrazne rýchlejšie by podľa neho malo prebiehať aj posilňovanie Frontexu – v súčasnosti sa predpokladá, že vytvorenie zálohy v počte 10.000 pracovníkov potrvá do roku 2027.

    Ostatní ministri G6 pristupujú k načrtnutým zámerom zdržanlivo, konštatoval Seehofer. Ten počas stretnutia hovoril aj o potrebe uzavretia dohôd s organizáciami zachraňujúcimi migrantov na mori, ktoré by sa mali zaviazať k dodržiavaniu určitého “kódexu správania”, aby popri plnení svojej funkcie “nepriamo” nepodporovali činnosť prevádzačov.

    Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta predložili začiatkom októbra plán na vytvorenie “zrýchleného systému” preberania migrantov, ktorí boli zachránení z člnov v Stredozemnom mori.

     

    - Reklama -