Lajčák: Na Slovensku sme pripravení na všetky formy brexitu

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    “Podľa našich informácií zatiaľ túto možnosť využilo iba okolo 35.000 občanov z odhadovaného množstva 100.000,” povedal Lajčák. Táto schéma pre občanov EÚ garantuje možnosť pobytu vo Veľkej Británii aj so všetkými ich právami, ktoré mali doteraz.

    Občania Slovenska by si podľa Lajčáka tiež mali skontrolovať platnosť pasov a občianskych preukazov. Podobne všetci občania Veľkej Británie by si podľa ministra mali dať do poriadku potrebné doklady na získanie trvalého alebo prechodného pobytu na území Slovenska.

    Podnikatelia, ktorí s Britániou obchodujú, sa musia pripraviť na zmeny a oboznámiť sa s novými podmienkami prepravy tovaru. “Pripomínam že v prípade odchodu dohodou bude do konca roka 2020 zachovaný súčasný stav, pretože Veľká Británia zostane súčasťou vnútorného trhu a dosahy brexitu by mali byť minimálne” dodal Lajčák. Zmeny podľa ministra nastanú až s novou dohodou medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, ktorej podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

    “Predpokladá sa, že pôjde o beztarifný a bezkvótový obchodný styk, avšak s colnými a regulačnými procedúrami,” spresnil minister. Podľa Lajčáka je v súčasnosti vysoká pravdepodobnosť, že Británia odíde z EÚ s dohodou. “Riziko brexitu bez dohody je malé,” dodal.

     

    - Reklama -