Belgičania sa stále nevedia dohodnúť na zostavení federálnej vlády

    0
    V Belgicku musia aktuálne tiež riešiť menšiu nepríjemnosť (Autor: Facebook, Art & Music by Ben Heine)

    Kráľ po federálnych parlamentných voľbách z 26. mája vymenoval vicepremiéra Didiera Reyndersa z liberálneho Reformného hnutia (MR) a zástupcu frankofónnej časti krajiny a Johana Vande Lanotta z flámskej Socialistickej strany (SP.A) za hlavných vyjednávačov, ktorých cieľom bolo viesť politické rokovania o zostavení budúcej koaličnej vlády.

    Tí začiatkom októbra túto štafetu odovzdali ďalším dvom politikom – jednému z frankofónneho tábora a jednému zastupujúcemu flámsky región.

    Televízna stanica RTBF v utorok uviedla, že ani bývalý valónsky premiér Rudy Demotte a bývalý flámsky premiér Geert Bourgeois nenašli spôsob, ako prekonať rozpory medzi frankofónnou Socialistickou stranou (PS) a flámskymi nacionalistami z Novej flámskej aliancie (N-VA). Obaja na pondelkovom prijatí v kráľovskom paláci vyzvali monarchu, aby ich zhostil úlohy vyjednávačov pre zostavenie vlády.

    Kráľ Filip následne prijal predsedu PS Paula Magnetta a krátko po ňom aj lídra N-VA Barta De Wevera. Šéf socialistov pritom opäť zopakoval, že odmieta rokovať s flámskymi nacionalistami.

    V utorok predpoludním pokračovala séria politických konzultácií v kráľovskom paláci, keď kráľ najskôr prijal úradujúcu premiérku Sophie Wilmesovú, zastupujúcu frankofónnych liberálov z Reformného hnutia (MR); následne sa stretol so šéfkou flámskych liberálov (Open-Vld) Gwendolyn Ruttenovou; a do tretice na separátny pohovor prijal predsedu flámskych socialistov (SP.A) Johna Crombeza.

    Obsah utorňajších rokovaní u kráľa nie je zatiaľ známy. Ťažký kontext rokovaní o vytvorení federálnej vlády – keď sa ani po piatich mesiacoch od volieb nedarí nájsť názorový prienik – môže podľa RTBF viesť k vypísaniu predčasných celoštátnych volieb. To podľa RTBF pripustil aj šéf skupiny PS v belgickom parlamente Ahmed Laaouej, keď v utorňajšom rozhovore pre televíziu naznačil, že zopakovanie volieb nie je “vylúčená možnosť”.

    Voľby z 26. mája, od ktorých uplynulo viac než 140 dní, opätovne zvýraznili fragmentáciu domácej politickej scény. Belgicko má v Európe povesť “rekordéra” v počte dní bez úradnej a plne funkčnej vlády – v rokoch 2010-11 trvalo 541 dní, kým sa politickým stranám podarilo nájsť podobu funkčnej vládnej koalície.

     

    - Reklama -