Na slobodu sa môžu dostať tisíce väzňov aj brazílsky exprezident

    0
    Brazílsky exprezident Luiz Inacio Lula da Silva (Autor: TASR)

    Podľa nového rozhodnutia budú môcť v krajine uväzniť jednotlivca až po tom, ako využil všetky možnosti na odvolanie. Súd dospel k tomuto rozhodnutiu šiestimi hlasmi k piatim.

    Zmienené rozhodnutie sa podľa médií javí byť v prospech bývalého prezidenta a ďalších odsúdených v korupčnej kauze. Exprezidentovi právnici už avizovali, že v piatok podajú žiadosť o jeho prepustenie.

    Podľa AP desiatky ďalších brazílskych politikov a podnikateľov tejto latinskoamerickej krajiny budú na základe tohto nariadenia žiadať prepustenie.

    V súčasnosti 74-ročný Lula da Silva si odpykáva trest na policajnej stanici v meste Curitiba. Prezidentom Brazílie bol v rokoch 2003 – 2010.

    V roku 2017 uznali Lulu da Silvu za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdili ho na deväť a pol roka väzenia. Trest mu neskôr zvýšili na 12 rokov a jeden mesiac, v apríli 2019 mu ho však zase znížili na osem rokov a desať mesiacov.

    Korupčný škandál súvisiaci so štátnou ropnou spoločnosťou Petrobras je najväčším v histórii krajiny, pričom sa dotkol desiatok politikov. Ľavičiar Lula da Silva akékoľvek pochybenia odmieta. Tvrdí, že ide o politicky motivované obvinenia s cieľom zabrániť mu kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa konali vlani a ktoré vyhral krajne pravicový kandidát Jair Bolsonaro.

     

    - Reklama -