Tonu kokaínu vyplavil Atlantik, 200 kíl drogy objavili v mrazenom mäse

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Drogy v celkovej hodnote viac ako 23 miliónov eur objavili britské úrady v pondelok počas kontroly kamiónu v meste Harwich v grófstve Essex. Vozidlo prišlo z holandského mesta Hoek van Holland.

    Vidič kamióna je Holanďan

    Kokaín bol zabalený v mrazenom mäse a naložený na palety v návese kamiónu registrovaného v Holandsku.

    Vodič, 48-ročný Robert Tromp, pochádza z holandského mesta Hillegom. Obvinili ho z pokusu o pašovanie drog a už v utorok prvý krát predstúpil pred súd. Vo väzbe až do ďalšieho súdneho konania, ktoré je naplánované na 12. decembra.

    Jacque Beer z britskej Národnej kriminálnej agentúry (NCA) povedal, že nálezom sa stále zaoberajú súdni znalci. Jeho hodnota na čiernom trhu by po spracovaní mohla prevýšiť 23 miliónov eur.

    Atlantik vyplavil na pobrežie Francúzska už viac ako tonu drogy

    Viac ako tonu kokaínu rozdeleného do balíčkov chránených igelitovým vreckom objavili od polovice októbra na plážach Atlantického oceánu, konkrétne na časti pobrežia od Bretónska po Baskicko.

    Prokuratúra v meste Rennes uviedla, že počet balíčkov vyplavovaných počas prílivu sa zvýšil po 4. novembri. Informoval o tom francúzsky spravodajský portál 20Minutes.fr.

    Podľa prokurátora Philippa Astruca bolo v posledných dňoch zaznamenaných niekoľko pokusov o krádež vyplavovaných drog. Úrady preto posilnili hliadkovanie na plážach, do ktorého sa zapojila aj colná správa a žandarméria.

    V regióne Gironde viaceré mestá vydali zákaz vstupu na pláže. Astruc informoval, že morom vyplavovaný kokaín má čistotu okolo 83 percent. V tejto forme je veľmi nebezpečný, pretože pri užití môže ľahko spôsobiť predávkovanie.

    Zdôraznil, že každý nález balíčka s drogou na pláži musí nálezca oznámiť polícii alebo žandarmérii, pričom s ním v žiadnom prípade nesmie manipulovať.

    Prokurátor pripomenul, že držanie a prevoz tohto typu drogy je trestným činom, za ktorý hrozí do desať rokov väzenia.

    Francúzske médiá informovali o zadržaní maloletého chlapca, ktorý mal pri sebe päť kilogramov kokaínu pozbieraného na pláži v meste Lacanau v regióne Gironde.

    Pokiaľ ide o pôvod drogy, polícia má niekoľko hypotéz. Za najviac pravdepodobnú považuje tézu, že ide o drogy, ktoré niekto vyhodil z lode z dôvodu jej havárie alebo problémov v búrke.

    Prípad vyšetruje tím pozostávajúci zo stovky vyšetrovateľov, ktorí skúmajú aj pohyb lodí v Atlantickom oceáne.

    Pri vyšetrovaní spolupracujú aj s americkými kolegami, ktorí zistili, že aj na americkom pobreží sú vyplavované balíčky s kokaínom. Zdá sa však, že nepochádzajú z rovnakého zdroja.

    - Reklama -