Smerák ďakoval Čaputovej, opozícia jej výhrady podporila. Takto dopadlo rokovanie výboru o moratóriu na prieskumy

    0
    Róbert Madej (uprostred) počas rokovania Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. (Autor: TASR)

    “Ide o zásah do ústavou garantovaných práv a slobôd,” uviedol člen výboru a poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS) v súvislosti s predĺžením moratória.

    Opozícia prezidentkine výhrady podporila, koaliční poslanci sa zdržali s tým, že si chcú jej argumentáciu naštudovať.

    Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) poďakoval prezidentke za „nebývale širokú“ argumentáciu a dodal, že si nechá čas na naštudovanie a rozhodne sa, keď sa bude hlasovať o zákone opätovne v pléne NR SR.

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila novelu volebného zákona preto, že predĺžením moratória by podľa nej bolo takmer polovicu obdobia volebnej kampane obmedzované právo voličov na prístup k informáciám z volebných prieskumov.

    Hlava štátu avizovala, že ak bude jej veto prelomené a 50-dňové moratórium opäť schválené, podá návrh na Ústavný súd a s ním aj žiadosť o pozastavenie účinnosti zákona.

    Poslanci Národnej rady SR v závere októbrovej schôdze parlamentu odobrili pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ním zmenili aj zákon o volebnej kampani.

    Odsúhlasili tak predĺženie moratória na prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb. Tie sa uskutočnia 29. februára 2020.

    - Reklama -