Desiatky miliónov pre mimovládky. Finančná správa už teraz hovorí o rekordných sumách

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

    “Vďaka elektronizácii procesov na finančnej správe sme do začiatku tohto mesiaca spracovali viac ako 906.000 vyhlásení, čo je o 50.000 viac ako v celom minulom roku,” uviedla hovorkyňa správy Ivana Skokanová.

    Súhlas daňovníka umožňuje oznámiť jeho základné údaje

    Hoci už v tomto období štatistické údaje vykazujú rekordné sumy, výška darovaných financií sa bude pravdepodobne ešte zvyšovať.

    Ročný prehľad prijímateľov, ktorým boli poskytnuté podiely zaplatenej dane v roku 2019 a informácie o sume poskytnutej jednotlivým prijímateľom, zverejní finančná správa do konca januára 2020.

    Počas januára zároveň zašle neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch v prípade, ak daňovník v podanom vyhlásení vyznačil svoj súhlas so zaslaním týchto údajov prijímateľovi.

    Súhlas daňovníka umožňuje finančnej správe oznámiť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy.

    Dary pre neziskový sektor rastú

    Zdroje pre neziskový sektor z podielu z dane z príjmov každoročne rastú práve vďaka zvyšujúcemu sa počtu daňovníkov, ktorí chcú svoje 2 % z dane z príjmov darovať.

    Minulý rok získal tretí sektor 68 miliónov eur a podiel zo zaplatených daní darovalo 850.000 daňovníkov. V roku 2017 získal tretí sektor celkove 64 miliónov eur.

    Podporiť činnosť týchto subjektov sa vtedy rozhodlo viac ako 800.000 daňovníkov. 

    V roku 2016 využilo právo použiť určitú časť zaplatenej dane z príjmov na osobitné účely približne 740.000 daňovníkov a celková suma bola 61,6 milióna eur.

    V roku 2015 ich bolo približne 680.000, tretiemu sektoru bola rozdelená suma takmer 57 miliónov eur.

    - Reklama -