Štefanec sa nestal podpredsedom Európskej ľudovej strany. Chýbalo 16 hlasov, komentovala kádeháčka

    0
    Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    Podpredsedovia doplnia širšie predsedníctvo strany, ktorej novým predsedom sa v stredu stal Donald Tusk.

    Jedným z 12 kandidátov na podpredsedu EPP bol aj šéf slovenskej delegácie EPP v Európskom parlamente (EP), europoslanec Ivan Štefanec, ktorého pre túto funkciu navrhlo Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

    Delegáti snemu jeho kandidatúru nakoniec nepodporili, keď dostal iba 262 hlasov spomedzi členov delegátov snemu. Do predsedníctva EPP sa neprebojoval ani cyperský kandidát Averof Neofytu.

    Miroslava Szitová, členka predsedníctva KDH v súvislosti s neúspechom Štefanca na sociálnej sieti uviedla: “Chýbalo 16 hlasov. Nevadí, ideme ďalej.”

    Dvakrát sa o podpredsednícke kreslo EPP v mene KDH pokúšal aj prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ.

    Novými podpredsedami najväčšej európskej politickej rodiny budú: David McAllister (Nemecko), Helen McEnteeová (Írsko), Siegfried Murešan (Rumunsko), Petteri Orpo (Fínsko), Franck Proust (Francúzsko), Paulo Rangel (Portugalsko), Antonio Tajani (Taliansko), Esther De Langeová (Holandsko), Marija Gabrielová (Bulharsko) a Johannes Hahn (Rakúsko).

    Generálnym tajomníkom zostáva Antonio López-Istúriz zo Španielska a pokladníkom EPP sa stal Christian Schmidt z Nemecka.

    Spomedzi nových podpredsedov traja – Gabrielová, Hahn a Tajani – majú skúsenosť eurokomisára, pričom Tajani bol aj predsedom Európskeho parlamentu.

    - Reklama -