Medzinárodná novinárska organizácia poskytne 57 terabajtov dát k vražde Kuciaka. Vybraným redakciám

    0
    Na snímke pamätník novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorý pri príležitosti 1. výročia vraždy Jána a Martiny slávnostne odhalili 21. februára 2019 v centre Trenčína. (Autor: TASR)

    Počas vyšetrovania vraždy novinára zozbierala polícia 57 terabajtov dát, ktoré OCCRP získalo.

    Dáta k dispozícii zodpovedným médiám, píše OCCRP

    „Dáta OCCRP získalo s nádejou, že si organizácia zoberie na zodpovednosť slovenský justičný systém a zaručí Kuciakovi spravodlivosť,“ uvádza sa v stanovisku OCCRP.

    Organizácia tvrdí, že pracuje na bezpečnej archivácii, katalogizácii a spracovaní súborov a zaručení, že budú dáta použiteľné a dostupné pre budúcu analýzu.

    V nasledujúcich mesiacoch hodlá centrum dať dáta k dispozícii zodpovedným médiám, ktoré spĺňajú najvyššie etické a žurnalistické štandardy.

    Archív chce poslúžiť ako dôveryhodný verejný zdroj

    OCCRP taktiež považuje za možné, že pred budúcoročnými parlamentnými voľbami budú skorumpované média tvrdiť, že majú prístup k vyšetrovaniu.

    Ich archív chce poslúžiť ako dôveryhodný verejný zdroj, ktorý potvrdí pravdivé tvrdenia a vyvráti dezinformácie a lži týkajúce sa vyšetrovania.

    Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády

    Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Z ich vraždy sú obvinení Marian Kočner, Alena Zsuzsová., Miroslav Marček a Tomáš Szabó.

    Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva.

    Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

    - Reklama -