Beblavý už reaguje, Kiska sa (zatiaľ) iba chváli. Reakcie na schválené predĺženie moratória na prieskumy

    0
    Zľava Andrej Kiska podáva ruku Miroslavovi Belavému na archívnej snímke z roku 2015 (Autor: TASR)

    Boja sa, tak pritvrdzujú – týmito slovami začal svoju reakciu Beblavý na sociálnej sieti. Píše, že dnes zažil čierny deň v parlamente a vzápätí vysvetľuje, ako to myslí.

    „Hnedá koalícia Fico, Danko a Kotleba prelomila veto prezidentky Čaputovej a potvrdila 50-dňové moratórium na zverejňovanie prieskumov pred voľbami,” uvádza Beblavý.

    Nezaradený poslanec pripomína v statuse aj Lex Haščák, návrh, o ktorom parlament rokovať napokon nebude.

    „Najskôr väčšina vyradila z rokovania zákony vrátane Lex Haščák, potom obmedzila práva ľudí na informácie. Spája ich arogancia a strach. Arogancia, s ktorou neváhajú kriviť Slovensko na svoj obraz. A strach z toho, že ľudia ich vládu mafie, oligarchov a ich figúrok vo februári pošlú, kam patrí,” vysvetľuje Beblavý a dodáva: „Na rade je teraz ústavný súd, ale najmä sila ľudí, ktorých musíme zmobilizovať a o tri mesiace poraziť hnedú koalíciu vo voľbách.”

    Kiska pravidelne komunikuje výsledky prieskumov na sociálnej sieti

    Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska ani jeho strana zatiaľ síce nereagovali, ale dá sa očakávať, že tak urobia (medzičasom reagovala podpredsedníčka strany Veronika Remišová, jej stanovisko nájdete nižšie – pozn. PL.sk).

    Práve Kiska je politikom, ktorý pravidelne komunikuje výsledky prieskumov na sociálnej sieti, pričom ani pri prieskume agentúry AKO, ktorý bol zverejnený dnes (26. 11.), to nebolo inak.

    „Sme na dobrej ceste, demokratická opozícia spoločne posilňuje. Teraz je potrebné, aby sme oslovili ďalších ľudí a presvedčili ich, že existuje demokratická alternatíva v podobe povolebnej spolupráce strán Za ľudí, PS/Spolu, KDH, SaS a OĽaNO,” uvádza sa na profile Kisku aj na facebookovej “stene” jeho strany. 

    Samozrejme nechýba ani grafický vizuál, ktorý je “zaostrený” na stĺpik s číslom 12,5, teda na percentuálny zisk, ktorý Kiskovej strane agentúra namerala.

    Smer reaguje porovnávaním prieskumov

    Strana Smer na sociálnej sieti pripomína, že vetovanú novelu podporilo 80 poslancov a pripája grafy prieskumov, pri ktorých poukazuje na anomálie, ktoré prinášajú.

    „Mimochodom, všimnite si, že najviac kriku počuť od tých, ktorí už počítali s nedovoleným dopingom v podobe im naklonených prieskumov verejnej mienky,” dodáva najsilnejšia koaličná strana vo svojom statuse.

    Klus: Cenzúra sa 'plíživo' na Slovensko vrátila

    „Myslíme si, že tento návrh reálne nevyrieši problém, ktorý oni popisujú, pretože sa budú môcť prieskumy zverejňovať napríklad v Čechách či v Maďarsku,” skonštatoval Pčolinský s tým, že ide o nezmyselný zákaz.

    Dodal, že je na mieste otázka, či to nie je v rozpore s právom na slobodný prístup k informáciám.

    Matovič si myslí, že aj napriek tomuto zákonu sa budú zverejňovať pred voľbami rôzne dohady, len nie oficiálne prieskumy.

    „Keď sa pozrieme, kto za to hlasoval, tak sú to ľudia mentálne v komunizme alebo niekde vo fašizme. Tieto totalitné diktatúry mali tendenciu ľuďom zakazovať myslieť, zakazovať, aby boli informovaní,” podotkol.

    „Tridsať rokov po odstránení cenzúry sa táto opäť 'plíživo' na Slovensko vrátila,” skonštatoval Klus a zdôraznil, že presadenie 50-dňového moratória len tri mesiace pred voľbami je “mimoriadne zlou správou pre slobodu a demokraciu na Slovensku”. Poukázal aj na to, že zmena prešla v pléne opätovne s podporou strán Smer – SD, SNS a ĽSNS.

    V súčinnosti s prezidentkou podľa jeho slov SaS napadne tento zákon na ÚS. Klus verí, že súd čím skôr rozhodne.

    „Strany vládnej koalície sa boja, že im preferencie klesnú a nechcú, aby sa to ľudia pred voľbami dozvedeli,” skonštatovala nezaradená poslankyňa a podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová.

    Podotkla, že vládna koalícia rieši “úplne absurdné problémy, aby sa ľudia nemohli dostať k informáciám dva mesiace pred voľbami”.

    Čaputová bude konať

    Poslanci v utorok prelomili veto prezidentky a opätovne schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, v ktorej bolo zahrnuté aj predĺženie moratória na prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami.

    Prezidentka namietala, že návrh je v rozpore napríklad s právom na informácie či na zhromažďovanie a šírenie informácií.

    Čaputová už avizovala, že sa v tejto súvislosti bezodkladne obráti na Ústavný súd SR a požiada aj o pozastavenie účinnosti novely. V opačnom prípade by sa mali zmeny dotýkať už nadchádzajúcich parlamentných volieb.

    Autor: Redakcia/TASR

     

    - Reklama -