Vláda schválila dlhodobé ošetrovné aj úpravu podmienok minimálnych dôchodkov

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Podmienky vyplácania a výška minimálnych dôchodkov sa od začiatku budúceho roka menia. Sociálna poisťovňa však varovala, že podľa pôvodne schválených pravidiel nestihne tieto dôchodky spracovať a vyplatiť včas.

    Aktuálny návrh tak upúšťa od zisťovania a zohľadňovania tzv. kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia, čo je komplikovaný proces.

    Hlavnou podmienkou nároku na minimálny dôchodok tak má byť iba dôchodkové poistenie trvajúce minimálne 30 rokov.

    Navrhovaná nová dávka dlhodobé ošetrovné má kompenzovať dočasnú stratu príjmu poistenca, ktorý osobne a celodenne ošetruje chorého príbuzného, ktorý bol prepustený zo zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti do domáceho prostredia.

    Prípadne príbuznú osobu, ktorá sa pre nevyliečiteľné ochorenie nachádza v terminálnom štádiu ochorenia alebo v štádiu na konci života.

    “Prínosom navrhovanej právnej úpravy je, že nemocensky poistené osoby, ktoré vykonávajú osobnú starostlivosť v prirodzenom prostredí, a teda nemôžu vykonávať po uvedené obdobie ošetrovania zárobkovú činnosť, budú mať zabezpečený príjem dávkou zo sociálneho poistenia počas podstatne dlhšieho obdobia, ako tomu mohlo byť doteraz,” konštatuje v návrhu rezort práce.

    Zároveň sa budú môcť pri výkone starostlivosti za zákonom stanovených podmienok striedať.

    Vzhľadom na poznatky z aplikačnej praxe a predkladané požiadavky poistencov navrhuje ministerstvo aj predĺženie maximálneho obdobia poskytovania tzv. krátkodobého ošetrovného z doterajších 10 na 14 dní.

    Rozšíriť sa má aj okruh príbuzných osôb, ošetrovaním ktorých môže nemocensky poisteným osobám vzniknúť nárok na ošetrovné.

    “Všetky uvádzané opatrenia prispievajú k efektívnejšiemu zabezpečeniu starostlivosti o chorého príbuzného v jeho prirodzenom prostredí,” predpokladá rezort práce.

     

     

    - Reklama -