Porušoval právo na ľudskú dôstojnosť. Ombudsmanka aj eurokomisákrka vítajú, že návrh o interrupciách neprešiel

    0
    Mária Patakyová (Autor: TASR)

    Patakyová zároveň kritizuje opakované otváranie témy potratov.

    Patakyová: Je to snaha o obmedzenie reprodukčných práv žien na Slovensku

    “Navrhovaný zákon bol v rozpore s medzinárodnými ľudskoprávnymi záväzkami, porušoval právo na ľudskú dôstojnosť, predstavoval obmedzenie v prístupe k reprodukčným právam žien, bol v rozpore s požiadavkou poskytovať zdravotnú starostlivosť na základe dobrovoľného a slobodného súhlasu a bol v rozpore s právom na prístup k vedecky overeným informáciám,” uviedla ombudsmanka.

    Patakyová si myslí, že opätovné otváranie témy v parlamente predstavuje snahu o obmedzenie reprodukčných práv žien na Slovensku.

    Novela zákona by podľa ombudsmanky mala negatívne dôsledky na obete znásilnenie, ženy s vážnym zdravotným stavom a ženy, ktoré majú ohrozené zdravie alebo zdravý vývoj plodu.

    Mijatovičová: Je potrebné zabrániť akémukoľvek odklonu od ženských práv

    Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová rovnako privítala vo štvrtok správu, že Národná rada SR neschválila zákon, ktorý mal obmedziť prístup k interrupciám.

    “Vítam skutočnosť, že slovenský parlament odmietol nové obmedzenia prístupu žien k bezpečnému a legálnemu vykonaniu interrupcie. Je potrebné zabrániť akémukoľvek odklonu od ženských práv, vrátane ich práv sexuálnych a reprodukčných,” uviedla Mijatovičová na svojom účte na Twitteri.

    Eurokomisárka pripomenula list, ktorý poslala do Bratislavy

    Komisárka 47-člennej európskej inštitúcie zároveň pripomenula, že 22. novembra zaslala list do Bratislavy, v ktorom Národnú radu Slovenskej republiky vyzýva, aby zamietla legislatívny návrh, ktorý by obmedzil existujúci prístup k bezpečnej a legálnej interrupcii. Mijatovičová v ňom upozornila, že pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, napríklad podrobenie žien žiadajúcich o interrupciu povinnému vyšetreniu ultrazvukom či povinnosť, aby si prezerali snímky získané ultrazvukom, by boli v rozpore s medzinárodnými ľudskými právami.

    Najmä by však boli v rozpore so zásadou zákazu retrogresie, ktorá odmieta akékoľvek opatrenia obmedzujúce existujúce práva v oblasti zdravia.

    Komisárka v tejto súvislosti konštatovala, že v súlade s medzinárodnými normami by poradenstvo v oblasti interrupcií nikdy nemalo byť povinné, neobjektívne alebo direktívne. 

    Zdôraznila tiež, že navrhovaný zákaz “reklamy” na vykonávanie interrupcií by mohol brániť zdravotníckym pracovníkom v poskytovaní potrebných verejných informácií o bezpečnej starostlivosti pri týchto úkonoch a brániť ženám v prístupe k voľne dostupným, na dôkazoch založeným a objektívnym informáciám o ich sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach.

    “Každá regulácia prístupu k službám v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia je povinná rešpektovať práva žien vrátane práva na súkromie, autonómiu, osobnú integritu a prístup k objektívnym a na dôkazoch založeným informáciám. Mala by sa tiež riadiť zásadou informovaného súhlasu,” uviedla Mijatovičová v liste adresovanom poslancom NR SR.

    Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli zmeny pri potratoch. Novela zákona sa mala týkať zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

    Mala zlepšiť informovanosť žien pred potratmi a zakázať reklamy umelého prerušenia tehotenstva s hrozbou sankcií.

    - Reklama -