VIDEO Počet obetí nemusí byť konečný. Pellegrini na mieste tragédie v Prešove deklaroval, že vláda pomôže mestu

    0
    Na snímke premiér SR Peter Pellegrini v rozhovore s novinármi na mieste výbuchu a následného požiaru bytového domu v Prešove 6. decembra 2019. (Autor: TASR)

     

     

    “Obrovským problémom je skolabované schodisko v celom paneláku. Hasiči nemajú inú cestu, iba zvonku sa dostať do bytov, a preto, žiaľ, dnes nemôže nikto z nás v túto hodinu a chvíľu povedať konečné číslo tých, ktorí mohli prísť o život pri tejto veľkej tragédii,” povedal na mieste výbuchu Pellegrini.

    Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť. Podľa jeho slov ide o jedno z najväčších nešťastí takéhoto typu za posledné desaťročia. Premiér sa spolu s viacerými ministrami zúčastní na zasadnutí krízového štábu o 19.00 h.

    Deklaroval, že vláda pomôže mestu Prešov a dotknutým ľuďom. Na mieste stále zasahujú všetky bezpečnostné a záchranné zložky aj armáda. Svoje domovy museli opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

    Ministerka vnútra Denisa Saková uviedla, že na mieste tragédie bolo viac ako 50 kusov záchrannej a hasičskej a záchrannej techniky, v akcii bolo aj viac ako 100 policajtov. Ako priblížila, išlo o ťažký a komplikovaný zásah.

    Podľa jej slov bolo hasičom znemožnené dostať sa k jednotlivým bytom pre zrútenie schodiska. Problémy mali aj s vysúvaním plošiny. Šéfka rezortu vnútra ozrejmila, že príčinou tragédie by mal byť pravdepodobne výbuch plynu na 9. poschodí.

    Niekoľko ohnísk v zasiahnutom objekte sa už hasičom podľa Prezídia Hasičského a záchranného zboru podarilo dostať pod kontrolu, ostatné stále lokalizujú.

    “K úplnému zhoreniu priestorov došlo na najvyšších štyroch podlažiach. Hasebné práce pokračujú z exteriéru z výškovej techniky, ktorú hasiči pravidelne presúvajú,” napísali hasiči na sociálnej sieti.

    Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu.

    - Reklama -