Rúhání: Nový rozpočet pomôže Iránu odolávať sankciám USA

    0
    Iránsky prezident Hassan Ruhání (Autor: TASR)

    Irán sužuje ekonomická kríza. Spojené štáty opätovne uvalili na krajinu sankcie, ktoré Iránu zamedzujú predaj ropy do zahraničia, po tom, ako americký prezident Donald Trump vlani rozhodol o odstúpení USA od tzv. jadrovej dohody svetových veľmocí s Teheránom z roku 2015.

    “Tento rozpočet vysiela svetu odkaz, že napriek sankciám budeme našu krajinu spravovať,” povedal Rúhání na otváracom zasadnutí parlamentu. Navrhovaný rozpočet bude podľa neho čeliť “maximálnemu tlaku a sankciám” zo strany USA.

    Rúháni tiež oznámil, že iránska vláda bude ťažiť z pôžičky vo výške päť miliárd dolárov od Ruska, ktorá je v štádiu finalizácie. Dodal, že Spojené štáty a Izrael zostanú “bez nádeje” napriek svojmu cieľom oslabiť Irán sankciami.

    Cieľom rozpočtu je aj poskytnúť väčšiu sociálnu pomoc a “odstrániť ťažkosti” pre chudobných ľudí, a to výraznými dotáciami potravín a liekov, vyhlásil.

    Ďalší iránsky rozpočtový rok sa začína 20. marca 2020 s príchodom perzského nového roka. Podľa AP by mal byť oproti aktuálnemu roku vyšší o asi desať percent, a to v čase, keď krajinu trápi 40-percentná inflácia.

    Iránsky parlament má na rokovania o návrhu rozpočtu čas do začiatku februára.

    - Reklama -