Šefčovič sa pokúsi o novú dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

    0
    Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič (Autor: TASR)

    Šefčovič pre TASR spresnil, že k rokovaniam na politickej úrovni dôjde v Berlíne. Podľa jeho slov “je najvyšší čas vyslať pozitívny signál pre trhy a spotrebiteľov”.

    Posledné kolo trojstranných rokovaní sa konalo 28. októbra, keď bol ešte Šefčovič zodpovedný za oblasť energetickej únie.

    Hoci októbrové kolo rokovaní sa skončilo neúspechom, jeho snahou – podobne ako aj počas predošlej série rokovaní s Moskvou a Kyjevom – bolo dosiahnuť dohodu o tranzite ruského plynu do konca tohto roka a vyriešiť patovú situáciu v oblasti prepravy ruského plynu cez územie Ukrajiny od roku 2020.

    Šefčovič v tejto súvislosti podporoval bilaterálne rozhovory medzi ruskou a ukrajinskou stranou, ku ktorým za posledných niekoľko týždňov aj došlo.

    O výsledku týchto stretnutí bol informovaný, lebo je v pravidelnom telefonickom kontakte s ruským ministrom pre energetiku Alexandrom Novakom a jeho ukrajinským rezortným partnerom Oleksijom Oržeľom.

    Súčasná dohoda o dodávkach a tranzite plynu medzi ruským koncernom Gazprom a ukrajinskou spoločnosťou Neftohaz uplynie na konci decembra 2019 a EÚ má obavy, že bez novej zmluvy, ktorá by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára, by sa mohol prerušiť tranzit ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny.

    V novej Európskej komisii portfólio pre energetiku pripadlo estónskej eurokomisárke Kadri Simsonovej, bola však vôľa všetkých zúčastnených strán, aby sa o dosiahnutie trojstrannej dohody pokúsil Šefčovič.

    Podľa informácií z prostredia exekutívy EÚ cieľom Bruselu je dosiahnuť v Berlíne politickú dohodu, ktorá bude základom pre dlhodobý kontrakt o dodávkach ruského plynu, a to vrátane trvania dodávok, prepravy, objemov dodávaného plynu a taríf.

    Snahou je aj nájsť riešenie pre štokholmskú arbitráž o minulých dodávkach medzi Gazpromom a Neftohazom.

    Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov EÚ silným momentom pre pokračovanie trojstranných rozhovorov o plyne boli aj rokovania v takzvanom normandskom formáte z 9. decembra v Paríži, kde o tejto otázke nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorila s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

    - Reklama -