Máte veľmi šikovného syna, pani Beblavá. Líder Spolu reaguje na Rostasa príbehom z mladosti

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Ako sme v pondelok (16. 12.) informovali TU, samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa za hanobenie národa, rasy a presvedčenia.

    Dostal peňažný trest 4000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť. Rozsudok nie je právoplatný.

    V prípade odvolania jednej z procesných strán by sa vecou zaoberal v budúcnosti Najvyšší súd (NS) SR. Odsúdený šéfredaktor na rozsudok reagoval, že sa cíti “v plnom rozsahu nevinný” a proti verdiktu sudcu sa odvolal.

    Na jeho prípad reagoval v utorok (17. 12.) aj programový líder koalície PS-Spolu Miroslav Beblavý obsiahlym statusom na sociálnej sieti.

    Snaží sa v ňom vysvetliť svoj pohľad na Rostasov prípad aj prostredníctvom spomienky zo študentských čias, ktorú citujeme v úvode článku.

    Beblavý pripomenul Fica, Blahu aj Mazureka

    Beblavý ku príbehu z roku 1995 dodáva: „Z viacerých dôvodov si pamätám práve tento, jeden z tých ´miernejších´ antisemitských kecov. Asi preto, že išlo o predsudok maskovaný za akože kompliment. Ale aj preto, že jeho autorovi s vysokým postavením vôbec neprišlo divné o tom hovoriť kolegyni, s ktorou nemal až také blízke vzťahy.”

    Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavý

    Následne sa zamýšľa nad rozhodnutím sudcu v prípade Rostasa. Píše, že rozsudok vníma ako symbolický. „Symbolický preto, že na šírení nenávisti už zarobil aj stokrát toľko,” vysvetľuje a spomína aj ďalšie konkrétne mená zo slovenskej politiky.

    „Z parlamentu vypadol Mazurek za šírenie otvorenej nenávisti k Rómom – tiež dostal symbolickú pokutu na úrovni troch poslaneckých platov. Teraz stíhajú Fica za to, že verejne obhajoval Mazureka. Človek by si povedal, že niečo sa hýbe. A všimli si to aj iní. Len trochu inak, ako som čakal,” uvádza Beblavý.

    Po Židoch, Rómoch, Maďaroch prídu na rad vždy ďalší, tvrdí politik

    Parlamentný politik z neparlamentnej opozíčnej strany nesúhlasí s názormi, že odsúdenie Rostasa nemusí byť dobré pre demokraciu. 

    „Od rozvoja sociálnych sietí či youtube tu desať rokov majú možnosť verejne ´vyvetrať´ svoje názory všetci možní blázni a idioti a výsledkom je nie pokoj, ale neustále rastúci objem nenávisti v spoločnosti. Namiesto extrému sa stali pomaly normálom – ak máte pochybnosti, najnovšie výčiny Fica a Blahu sú toho najlepším dôkazom,” argumentuje Beblavý a spomína aj aktuálny prípad z Námestova, kde vandali spustošili tamojší židovský cintorín, či Martina Daňa a Rudolfa Vaského.

    „Práve stíhaní Daňo a Vasky a ich videá sú najlepším dôkazom toho, že po židoch, Rómoch, Maďaroch prídu na rad vždy ďalší, pretože agresivita nemá žiadne hranice. Demokracia je ohrozená nie stíhaním extrémizmu, ale keď začína byť dovolené zastrašovať prokurátorov, čo stíhajú extrémizmus,” reaguje politik, ktorý pripomína, že “mnohí, ktorí inak nemôžu Ameriku vystáť, hneď dodajú, že tam by sa také vraj nestalo.”

    Prísne tresty podľa Belavého demokraciu nepoložia  

    Beblavý v závere svojho statusu odkazuje, že “netreba panikáriť, ale konať”.

    „Ešte žiadna demokracia neskončila na tom, že príliš prísne trestala nenávisť voči menšinám. Ale mnohé už skončili na tom, že sa nedokázala brániť proti tým, ktorí ju chceli utopiť najprv v nenávisti a potom v krvi,” uzatvára líder mimoparlamentnej opozičnej strany.

     

     

     

    - Reklama -