Slovensku chýba vyše 3000 lekárov. Ak sa to nemení, doplatí na to pacient, varuje medzinárodná asociácia

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Asociácia poukázala na to, že od roku 2016 spravilo skúšky na vykonávanie lekárskej praxe na Slovensku 65 zahraničných lekárov.

    “Zo zubárov spravilo skúšky len 16 ľudí. Napriek tomu, že podiel úspešných lekárov je tento rok vyšší ako predtým, v roku 2019 skúšky spravilo 25 lekárov, situácia je stále alarmujúca. Príčinu vidíme v zle nastavenej príprave, a tiež v samotnej skúške,” myslí si Alona Kurotová z MALnS.

    Poukázala na to, že na Slovensku chýba viac ako 3000 lekárov. Ak sa nič nezmení, podľa slov medzinárodnej asociácie lekárov slovenské zdravotníctvo a pacienti budú nedostatkom odborníkov trpieť aj v roku 2020.

    Problém vidí MALnS v tom, že skúšky sa robia na troch vysokých školách. “Každá škola má však iný prístup,” upozornila Kurotová.

    Za správne riešenie považuje zjednotenie postupov všetkých troch vysokých škôl, prípadne presun skúšok iba na jednu z nich, ako to robí v Česku Karlova univerzita.

    Asociácii sa tiež nepáči to, že pre študentov podľa jej tvrdenia neexistujú žiadne študijné materiály. Tvrdí, že lekárske fakulty pred skúškami oznámia iba zoznam študijnej literatúry a všeobecné okruhy otázok.

    “Učebníc je pritom veľké množstvo, veľa ich je v češtine. Zahraniční lekári nemajú šancu si ich všetky naštudovať,” doplnila Kurotová.

    Problémom tiež je to, že na skúškach dostávajú adepti otázky z prvých ročníkov lekárskej fakulty, na ktoré často podľa ich slov nevedia odpovedať ani slovenskí lekári v praxi.

    Podľa MALnS lekári s dlhoročnou praxou by namiesto všeobecných teoretických otázok na úrovni skúšok pre začínajúcich medikov privítali, keby mohli ukázať svoje reálne praktické vedomosti a skúsenosti.

    “To znamená, že by riešili prípadové štúdie alebo odpovedali na klinické otázky. Rovnako absurdne pôsobí, keď majú na skúškach dokazovať vedomosti z odborov, ktorým sa nevenujú a ani neplánujú venovať,” komentovala.

    Problematické je pre zahraničných lekárov zodpovedať na otázky z legislatívy. “Slovenské zákony týkajúce sa výkonu lekárskej činnosti sa od noriem v ich domovských krajinách líšia.

    K dispozícii nie je ani konečný zoznam zákonov, ktoré budú na skúške,” dodal lekár Manuchechr Burchanov s dôvetkom, že pozitívna zmena je v nedohľadne.

    - Reklama -