Aké sú Vianoce politikov? Žiadna “blbá” politická kampaň Vianoce neovplyvní, hovorí Jarjabek. Kto oddychuje a kto pracuje

    0
    Vianoce (Autor: pixabay.com)

    Poslanec vládneho Smeru Dušan Jarjabek v tom má jasno. „Boli by to slabé Vianoce, ak by ich mala ovplyvniť akékoľvek ´blbá´ alebo ´menej blbá´ politická kampaň, lebo ´blbci´ ostanú tým, čím sú aj po Novom roku,” vyhlásil Jarjabek pre ParlamentnéListy.sk. Vianoce vníma čisto ako rodinnú záležitosť.

    „Rodina sa stretne ako každý rok pri stromčeku, zhodnotíme ten rok, ktorý sme prežili. Dvadsiateho štvrtého je Štedrý deň, 25. jedna návšteva, 26. druhá návšteva a potom pôjdem ako každý rok lyžovať, tentoraz na Chopok.

    Vrátim sa 2. januára, pozrieme si, koho vyznamenala pani prezidentka a potom sa začne kampaň,” zhrnul svoju predstavu Jarjabek.

    Béla Bugár, predseda Mosta-Híd cez Vianoce politiku nerieši. „Vianoce a celý advent patrí rodine a blízkym,” vyhlásil Bugár, pre ktorého je toto čas, ktorý si veľmi váži a nikdy počas Vianoc nikam ani necestuje, vždy je v Šamoríne s rodinou. V každom prípade želá Slovensku v roku 2020 stabilnú vládu bez extrémistov.

    Ani predseda SNS Andrej Danko neplánuje tráviť vianočný čas v spojitosti s politikou. Hovorí, že sviatkuje úplne obyčajne ako hociktorý človek.

    „Som z Gemera, u nás je to vianočná klasika s najbližšími. Aj štedrovečerná večera je roky rovnaká: stále oplátka, med, ryba, aby neuletelo šťastie, šalát a kapustnica,” opisuje Danko.

    Ján Marosz z OĽaNO bude tráviť Vianoce s rodinou.

    „Bývame v rodinnom dome, navštívime všetkých príbuzných. V rámci našej ulice máme aj taký zvyk, že na Štedrý večer sa stretneme ešte pred večerou aj všetci susedia, čo sa mi dosť páči. Politiku určite cez Vianoce neriešim,” uviedol Marosz.

    Predseda SaS Richard Sulík si Vianoce volebnými percentami či predvolebnou kampaňou tiež nepokazí.

    „Venujem sa už celé týždne najmä programu, aby bol 13. januára, keď ho predstavíme, absolútne dokonalý a obsahoval všetky riešenia pre lepší život na Slovensku. Po sviatkoch ma čaká kampaň, počas ktorej svoje detičky uvidím minimálne, preto im teraz venujem všetok čas a pozornosť,” povedal Sulík pre ParlamentneListy.sk.

    Peter Pčolinský zo Sme rodina sa cez Vianoce venuje zásadne rodine.

    „Nemám problém oddeliť politiku od súkromného života a Vianoce politike určite nepatria. Strávim ich celé na východnom Slovensku aj s mojou rodinou, plánujeme návštevy príbuzných, ale čas bude patriť len nám a nie žiadnej kampani. Na Štedrý večer budeme večerať najskôr u svokry a potom aj u mojej mamy, keďže sú od seba vzdialené len dva-tri kilometre,” uviedol Pčolinský.

    Podľa političky novovzniknutej strany Za ľudí Veroniky Remišovej by mala ísť politika na Vianoce bokom. „Vianoce oslavujeme na Slovensku s rodinou. Tradície dodržiavame rovnaké, ako sme prežívali kedysi my sami v detstve. Oplátky, krížik na čelo pred vianočnou večerou, zahráme si na klavíri Tichú noc, spoločné čítanie z Biblie o vianočných sviatkoch, návšteva cintorína a spomienka na zosnulých.

    Na polnočnú omšu ide zväčša len jeden z nás, deti sú ešte malé. K Vianociam patrí aj betlehem, chodíme ho cez sviatky vždy pozrieť do kostola. Dodržiavanie tradície je aj akýmsi neviditeľným putom, ktoré nás spája s predchádzajúcimi generáciami, ktoré tieto tradície vytvárali a udržiavali,” povedala Remišová pre ParlamentnéListy.sk.

    Štefan Harabin, ktorý je na čele novej strany Vlasť, v tom má tiež jasno.

    „Vianočné sviatky mne a mojej rodine nikdy neovplyvnila žiadna pracovná, spoločenská či politická udalosť. Sú to sviatky, ktoré sú pre nás nenarušiteľné. Tradične ich trávime v Tatrách, kde máme príbuzných, aj teraz ideme k mame mojej manželky.“

    Líder Demokratickej strany pre budúcoročné voľby, odídený poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár si plánuje aspoň dva dni na Vianoce oddýchnuť.

    „Máme ešte veľmi veľa práce s predvolebnou kampaňou, ale na Vianoce sa budem venovať len svojim najbližším. Budeme mať klasicky rybu, šalát, rozpolené jablko… Hneď po Vianociach však pokračujeme v príprave na voľby,” povedal Rajtár.

    Autor: Lucia Balichová

    - Reklama -