Saudská Arábia: Päť vrahov novinára Chášukdžího odsúdili na smrť

    0
    Džamál Chášukdží (Autor: TASR)

    V súvislosti s prípadom postavil Rijád pred súd celkovo 11 podozrivých – pre piatich z nich žiadala prokuratúra trest smrti. Súdny proces bol neverejný.

    Napokon odsúdili na smrť piatich ľudí a ďalším trom vymerali väzenské tresty v celkovej dĺžke 24 rokov, uvádza agentúra Reuters.  

    Odsúdení sa voči verdiktom môžu ešte odvolať.

    V spojitosti s prípadom vyšetrovali aj Saúda Kahtáního, bývalého blízkeho spolupracovníka saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Kahtání strávil istý čas aj vo väzbe, avšak obvinenia napokon voči nemu vznesené neboli.

    bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, no neskôr sa stal kritikom korunného princa Salmána. Žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník The Washington Post.

    Zmizol 2. októbra 2018 po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád najskôr tvrdil, že novinár konzulát opustil, časom však pripustil, že tam ho zavraždili.

    Saudskoarabskí činitelia však označili tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí údajne prekročili svoje právomoci. Objavili sa však podozrenia, že brutálnu vraždu novinára osobne nariadil saudskoarabský korunný princ Salmán, ktorý to však dlhodobo popiera.

     

    - Reklama -