Tiesňová linka 155. Kto najčastejšie volá na Vianoce? Záchranári pripájajú rady

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Príčinou mnohých zásahov je nadmerná konzumácia alkoholu. Ide napríklad o dopravné nehody, fyzické potýčky či rôzne úrazy a pády. Volania pre zapichnutú kosť v krku sú podľa Krčovej skôr ojedinelé.

    „Platí, že najlepšia je prevencia. Jesť a piť by sme mali s mierou, a to počas celého roka, nielen cez sviatky. V prípade zdravotných ťažkostí je potrebné navštíviť lekára alebo zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať a v prípade urgentného stavu vyšle posádku záchrannej zdravotnej služby,“ hovorí Krčová.

    Vlani zaznamenali záchranári na Štedrý deň presne 1272 zásahov k pacientom, ktorí potrebovali urgentnú prednemocničnú zdravotnú pomoc. „Najviac výjazdov bolo v Košickom kraji – 207, naopak najmenej v Trnavskom kraji, v ktorom sme vyslali posádky k 120 pacientom,“ uviedla Krčová. Časť volaní vyriešilo operačné stredisko aj bez vyslania záchranky.

    Zažívacie problémy sa prejavujú pocitom plného brucha, nevoľnosťou až bolesťami v oblasti brucha. Vyskytnúť sa môže aj napínanie na zvracanie či zvracanie. Pri ľahšej forme postačí diéta, odporúča sa piť nesladený čierny čaj a jesť staršie pečivo alebo sucháre.

    Pri nadmernom pití alkoholu pomôže spánok, zvýšený príjem tekutín a pohyb na čerstvom vzduchu. Pri ťažšej forme až otrave alkoholom radia záchranári uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami a pravidelne ju kontrolovať. V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, je potrebné zavolať linku tiesňového volania 155. Ak osoba nedýcha, okamžite treba začať s oživovaním, v prípade otázok o postupe poradí operátor linky.

     

    - Reklama -