Zuzana Čaputová: Takéto konanie nesmieme tolerovať. Je to nebezpečná hra so strachom

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: facebook.com/zcaputova/)

    „Je to veľmi nebezpečná hra so strachom a vyvolavaním napätia v spoločnosti. Dotknutí sú nielen pozostalí a ich blízki, ale celá židovská komunita, ktorá práve včera (22. 12.) zapaľovala prvú sviečku na chanukii,” uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku.

    Väčšina z poškodených náhrobných kameňov pochádza z konca 19. a prvej polovice 20. storočia. Podľa predsedu žilinskej Židovskej náboženskej obce Pavla Frankla ich poškodili v období od 4. decembra do 22. decembra.

    „V súvislosti s danou udalosťou sa začalo trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku. Vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia za účelom objasnenia skutku,” informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Nikola Kačkovič.

    V decemri 2019 to nie je jediný prípad vandalizmu na židovskom cintoríne. Neznámi vandali zničili aj 59 pomníkov na židovskom cintoríne v Námestove. Podľa predsedu občianskeho združenia Pamätaj Karola Kurtulíka to zistili aktivisti v pondelok (16. 12.). Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Dolnom Kubíne začal trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku.

    - Reklama -