Taliban prepustil 27 aktivistov, tvrdí príslušník mierového hnutia

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Dôvod únosu aktivistov podľa organizácie dosiaľ nie je známy, rovnako ani bližšie podrobnosti ohľadom ich prepustenia.

    K prepadnutiu aktivistov došlo pred dvoma dňami v okrese Balá Bulúk v provincii Faráh. Talibovia najprv donútili zastaviť konvoj šiestich vozidiel, potom do áut nastúpili a aktivistov, ktorí sa v nich viezli, uniesli na neznáme miesto.

    Provinčná polícia následne spustila operáciu, ktorej cieľom bolo vypátrať miesto, kde aktivistov zadržiavali, a dosiahnuť ich prepustenie na slobodu. Do vyjednávania s Talibanom sa zapojili aj staršinovia miestnych kmeňov. Ich úsilie však sťažoval nedostatok telekomunikačných spojení v oblasti. Nie je jasné, kto napokon aktivistom k prepusteniu dopomohol.

    Taliban dnes ovláda prakticky polovicu územia Afganistanu a je najsilnejší od americkej invázie v roku 2001, pričom jeho príslušníci takmer denne útočia na afganské a americké vojenské jednotky, ako aj na vládnych činiteľov. K týmto útokom dochádza aj napriek tomu, že hnutie vedie s emisárom Spojených štátov amerických rokovania, ktorých cieľom je ukončiť 18 rokov trvajúci konflikt.

    Najnovšie zhromaždenia aktivistov z Afganského ľudového mierového hnutia sa začali minulý piatok, najskôr v južnej provincii Helmand, ktorá je baštou Talibanu. Počas podobnej série mierových zhromaždení, ktoré sa konali v októbri provincii Lógar na východe krajiny, Taliban uniesol šesť aktivistov, avšak ešte v ten istý deň ich prepustil.

     

    - Reklama -