Rusko a Ukrajina pokračujú v rokovaniach o novej dohode o tranzite plynu

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Ako o tom informovala agentúra TASS, záverečné kolo rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou sa začalo 26. decembra vo Viedni. Generálny riaditeľ ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev pred niekoľkými hodinami uviedol, že do nedele sa obidvom stranám nepodarilo zhodnúť na texte jednotlivých zmlúv. Na druhej strane dodal, že “určitý pokrok sa predsa len podarilo dosiahnuť”.

    Podľa Koboleva sa momentálne diskutuje o troch dokumentoch. Jeden z nich stanovuje technické procedúry, ďalší organizáciu tranzitu a tretí sa týka urovnania nárokov súvisiacich s kontraktom z roku 2009.

    Ešte 20. decembra Moskva a Kyjev oznámili, že podpísali protokol týkajúci sa novej dohody o tranzite plynu na obdobie piatich rokov. Platnosť terajšieho kontraktu sa totiž končí 31. decembra tohto roka.

    Nová dohoda o tranzite však počíta s nižším objemom prepravovaného plynu. Doteraz sa cez Ukrajinu do Európy prepravovalo ročne okolo 90 miliárd kubických metrov (m3) ruského plynu. V roku 2020 by to malo byť len 65 miliárd m3 a od roku 2021 do roku 2024 už iba 40 miliárd m3 ročne.

    Súčasťou dohody je aj zaplatenie 2,9 miliardy USD (2,6 miliardy eur) Naftogazu zo strany Gazpromu do konca tohto roka, o čom v roku 2018 rozhodol Medzinárodný arbitrážny súd v Štokholme. Gazprom v piatok (27. 12.) uviedol, že stanovenú sumu Naftogazu zaplatil, čo ukrajinská firma potvrdila.

     

    - Reklama -