Kyjev odovzdal separatistom všetkých väzňov. Overovanie totožnosti trvalo hodiny

    0
    Kyjev a samozvaná Luhanská ľudová republika si vymenili väzňov. (Autor: TASR)

    Samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) si pri výmene väzňov prevzala 63 väzňov a prepustila 25 osôb, uviedla predsedníčka výboru LĽR pre výmenu väzňov Olga Kopcevová.

    “Výmena sa uskutočnila. Odovzdali sme 25 a prevzali sme si 63 ľudí,” povedala novinárom Kopcevová. Deväť ľudí sa na výmene odmietlo zúčastniť a zostali na Ukrajine, dodala.

    Vzájomná výmena väzňov medzi Kyjevom a separatistickými republikami v Donbase sa konala na kontrolnom stanovišti Majorsk na línii kontaktu medzi samozvanou Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Ukrajinou.

    DĽR a LĽR mali podľa predchádzajúcich správ odovzdať Kyjevu 55 väzňov a prevziať si 87 ľudí. Overovanie totožnosti väzňov z oboch táborov trvalo niekoľko hodín. Výmenu monitorovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a zástupcovia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

    Po trojročnej prestávke sa 9. decembra v Paríži konal summit normandskej štvorky zameraný na urovnanie konfliktu v Donbase. Zišli sa na ňom hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny — Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Uskutočnili sa aj prvé dvojstranné rozhovory Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, ktorý sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť ozbrojený konflikt.

    Účastníci schôdzky sa zhodli na nutnosti výmeny osôb zadržiavaných v Donbase, a to podľa kľúča “všetkých evidovaných za všetkých evidovaných”, do konca roku 2019.

    Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si od roku 2014 vyžiadal už viac ako 13.000 životov.

     

    - Reklama -