Netanjahu chce imunitu. S čím kalkuluje?

    0
    Benjamin Netanjahu (Autor: TASR)

    Agentúra AP komentovala, že toto oznámenie premení kampaň pred nadchádzajúcimi marcovými parlamentnými voľbami na referendum o tom, či má byť Netanjahuovi udelená imunita a tak ostať v úrade, alebo aby odstúpil a postavil sa pred súd.

    „Mám v úmysle požiadať predsedu Knesetu,” povedal Netanjahu novinárom v Jeruzaleme. Žiadosť “bude v súlade so zákonom… (a) s cieľom naďalej slúžiť vám, pre budúcnosť Izraela”, povedal podľa agentúry AFP.

    Garantovaním imunity by sa proces s Netanjahuom pravdepodobne posunul až na termín po voľbách, v ktorých dúfa v zisk väčšiny, dodala AP. Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že verejnosť si imunitu pre Netanjahua nepraje.

    Izraelský generálny prokurátor Avichaj Mandelblit 21. novembra obžaloval Netanjahua (70) z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva v troch rôznych kauzách, a to po troch rokoch vyšetrovania.

    Je to po prvý raz, čo je úradujúci izraelský premiér obžalovaný z trestného činu.

    Opoziční politici Netanjahua obviňujú, že krajinu vedie smerom k bratovražednej vojne.

    Netanjahu akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o “honbe na čarodejnice”, ktorá zasahuje jeho i jeho rodinu. Netanjahu musí zo svojej funkcie odstúpiť len v prípade, že bude usvedčený.

    K obžalobe izraelského premiéra došlo uprostred vážnej politickej krízy v krajine.

    - Reklama -