Tam, kde zlyhal prvý kabinet Fica či vláda Radičovej, pohorel aj Sólymos: Osobne ma mrzí… Narazili sme na milióny problémov

    0
    Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) (Autor: TASR)

    “Osobne ma mrzí, že sa nám nepodarilo vyhlásiť zonáciu TANAP-u, aj keď to už vyzeralo na spadnutie,” skonštatoval Sólymos.

    Narazili sme na milióny ďalších problémov, vysvetľuje minister

    Podľa vlastných slov sa osobne stretol s jednotlivými aktérmi a zdôraznil, že pri procese zonácie sa stretáva veľa záujmov, či už zástupcov cestovného ruchu, samotných obcí a miest, ako aj majiteľov pozemkov a urbariátov.

    “Narazili sme na milióny ďalších problémov. No vyzeralo to, že by sme vedeli nájsť dohodu,” povedal Sólymos. Šéf envirezortu tvrdí, že s väčšinou zúčastnených našiel kompromis, no kým sa to celé “sprocesovalo”, niektorí vlastníci zmenili názor.

    Rozchádzali sa očakávania a zákonné možnosti

    Najväčším problémom sú podľa Sólymosa ceny pozemkov. “Pri odkúpení sme limitovanými finančnými možnosťami rezortu. No dohadovali sme sa najmä na nájmoch. Pri nich sa rozchádzali očakávania a naše zákonné možnosti,” poznamenal.

    Ministerstvo životného prostredia pripomína, že cieľom zonácie TANAP-u je nastaviť jasné pravidlá pre všetkých – pre ochranu prírody, pre vlastníkov pozemkov, pre cestovný ruch, pre obce a mestá aj pre podnikateľov.

    Sólymos neprekročil tieň svojich predchodcov

    Novú zonáciu TANAP-u sa pokúsil prijať už prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Proti návrhu sa však zdvihla vlna kritiky.

    Práce na zonácii sa opäť rozbehli po obnovení envirorezortu počas pôsobenia Ivety Radičovej. Exminister za Most-Híd József Nagy však po páde vlády v roku 2012 oznámil, že túto otázku bude musieť doriešiť nová garnitúra.

    Nepodarilo sa to nakoniec ani tej a zonáciu nedokončil ani Sólymosov predchodca Peter Žiga (Smer-SD). Proti urýchleniu zonácie TANAP-u je napríklad Asociácia slovenských kúpeľov.

    - Reklama -