Pri útoku na vojenskú akadémiu v Tripolise zahynulo najmenej 30 ľudí

    0
    Líbyjčania na archívnej snímke protestujú počas demonštrácie proti vojenskej operácii vedenej veliteľom východolíbyjskej armády poľným maršalom Chalífom Haftarom na Námestí Martýrov v Tripolise. Foto: TASR

    K útoku na vojenskú akadémiu v oblasti Hadaba južne od centra Tripolisu došlo v sobotu neskoro večer a medzi obeťami sú prevažne študenti.

    Bilanciu najmenej 30 mŕtvych a 33 zranených poskytla v nedeľu dopoludnia miestna zdravotnícka služba.

    V súvislosti s najnovšími prejavmi násilia v Líbyi rastú obavy z opätovného rozšírenia konfliktu v severoafrickej krajine.

    “Rastúca eskalácia vojenských útokov takéhoto závažného charakteru ešte viac komplikuje situáciu v Líbyi a ohrozuje nádeje na návrat k politickému procesu,” uviedla vo vyhlásení Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL).

    Líbyjská vláda národnej jednoty (GNA) sídliaca v Tripolise tvrdí, že útok na akadémiu vykonali nešpecifikované “zahraničné” vojenské lietadlá podporujúce sily veliteľa Chalífu Haftara, spojeného s konkurenčnom vládou v Tobruku na východe Líbye.

    Haftarove jednotky od apríla vedú ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis z rúk medzinárodne uznanej vlády GNA, pričom v uplynulých týždňoch zintenzívnili svoje operácie.

    Vo štvrtok turecký parlament schválil vláde jednoročný mandát na vyslanie vojakov do Líbye na podporu tripoliskej vlády, čo vyvolalo obavy, že by sa boje v krajine mohli rozvinúť do regionálneho konfliktu.

    Haftar má podporu Egypta, Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie a Ruska, dopĺňa DPA.

    - Reklama -