Čaputová: Rátam so všetkými scenármi. Úradnícku vládu si neprajem. A predčasné voľby…

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    Poverenie zostaviť vládu dostane líder strany, ktorá získa najviac hlasov

    “V prípade, že by žiadna kombinácia strán, ktoré sú ochotné spolupracovať, nemala v parlamente väčšinu, je legitímne uvažovať aj o úradníckej vláde a predčasných voľbách,” spresnila prezidentka. Deklaruje, že prvá osoba, s ktorou vstúpi do rokovania o zostavovaní novej vlády po februárových voľbách do Národnej rady SR, bude líder politickej strany, ktorá vo voľbách získa najviac percent hlasov. “Je to rešpekt k vôli voličov,” podotkla Čaputová.

    Želám si vecnú a pragmatickú spoluprácu

    Ak nebude víťazná strana schopná zabezpečiť si v parlamente väčšinu, prezidentka vstúpi do rokovania so stranou, ktorá skončí na druhom či treťom mieste vo voľbách. “Sú tam dôležité dva aspekty, jednak úspešnosť vo voľbách, ale aj dostatočné množstvo podpory v Národnej rade SR,” poznamenala hlava štátu. Spoluprácu s budúcim predsedom vlády SR si želá ako vecnú, pragmatickú a korektnú.

    “Je dôležité, aby sme pri spolupráci, ak to nebude človek hodnotovo zhodný so mnou, prekonali rozdielne pohľady na niektoré veci a pozerali sa na to, čo potrebuje Slovensko,” skonštatovala Čaputová.

    Strany by mali súťažiť najmä o dôveru občana

    Politické strany by podľa nej mali súťažiť najmä o dôveru verejnosti. Mali by byť stranami, ktoré ponúkajú čo najzrelšie pragmatické programy, poznajú Slovensko a vedia ponúknuť kvalitné riešenia na jeho problémy. “Mali by byť odvážne na prijímanie riešení, ktoré možno nebudú populárne, ale budú potrebné pre dlhodobý vývoj Slovenska,” podotkla prezidentka.

     

    - Reklama -