Francúzsko varovalo USA pred odvetnou reakciou

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Washington pohrozil, že zavedie clá do výšky až 100 % na dovoz šampanského, kabeliek a ďalších francúzskych tovarov v hodnote 2,4 miliardy USD (eur). Dôvodom bola správa Úradu amerického obchodného splnomocnenca, podľa ktorej francúzska digitálna daň diskriminuje americké technologické firmy, ako sú Google, Apple, Facebook a Amazon.

    “Ak sa Američania rozhodnú pokračovať a zavedú sankcie proti digitálnej dani, v takom prípade prijmeme odvetné opatrenia,” povedal Le Maire v rozhovore pre rádio France Inter. Dodal, že Paríž sa v prípade takýchto sankcií okamžite obráti na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO).

    Le Maire takisto povedal, že už poslal list týkajúci sa tejto záležitosti americkému obchodnému splnomocnencovi Robertovi Lightizerovi a že o nej bude telefonicky diskutovať aj s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom. “Ak sa USA rozhodnú zaviesť obchodné sankcie proti Európskej únii (EÚ) z dôvodu francúzskej dane na digitálne služby, hlboko a dlhodobo to ovplyvní transatlantický vzájomný vzťah v čase, keď by sme mali zostať jednotní,” napísal Le Maire v liste, z ktorého citovala agentúra Reuters.

    V liste sa tiež uvádza, že Francúzsko je v úzkom kontakte s Európskou komisiou (EK) a ďalšími členskými štátmi EÚ a spoločne uvažujú o rôznych možnostiach, ako primerane a rozhodne brániť svoje obchodné práva, ako to urobili aj v minulosti.

    Paríž dlhší čas kritizoval americké digitálne firmy, že z tržieb dosiahnutých vo Francúzsku platia nízke dane. Preto sa francúzska vláda rozhodla prijať daň vo výške 3 % na tržby dosiahnuté vo Francúzsku. Daň sa týka firiem, ktorých tržby vo Francúzsku presahujú 25 miliónov eur a globálne tržby 750 miliónov.

    EÚ uviedla, že bude konať a zareaguje jednotne v prípade, ak by Spojené štáty v spore týkajúcom sa digitálnej dane prijali sankcie proti Francúzsku.

     

    - Reklama -