Znalec z USA na súd s Kočnerom neprišiel. Para: Ide o zásah americkej administratívy do nezávislosti súdov

    0
    Na snímke zľava advokát Mariana Kočnera Michal Mandzák a advokát Pavla Ruska Marek Para prichádzajú na pojednávanie v kauze falšovania televíznych zmeniek na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 8. januára 2020. (Autor: TASR)

    V stredu na súd prišiel aj obžalovaný Pavol Rusko. Marian Kočner sa z pojednávania ospravedlnil a dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

    Amerického znalca Laporteho navrhla v procese samotná obhajoba obžalovaných. Na ich náklady mal aj priletieť na Slovensko.

    Od decembra 2019 však platia americké sankcie, v rámci ktorých bol Marian Kočner umiestnený na Magnitského zoznam. Ten zakazuje americkým firmám, ale aj fyzickým osobám s obžalovaným akokoľvek obchodovať.

    Podľa obhajcu obžalovaných Mareka Paru sa Laporte rozhodol prísť na Slovensko napriek Magnitského zoznamu, avšak na pojednávanie sa nedostavil, pretože ho americké ministerstvo financií vyzvalo, aby požiadal o licenciu.

    “Ide o zásah americkej administratívy do nezávislosti súdov,” uviedol Para v reakcii na žiadosť Američanov a požiadal o nový termín výsluchu znalca.

    Na pojednávaní by mali v stredu vypovedať aj znalci Milan Nouzovský a Andrea Jabconová.

    Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky.

    Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

    Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

     

    - Reklama -