Zelenskyj nevylúčil možnosť, že ukrajinské lietadlo zasiahla raketa

    0
    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pokladá kvety na pamiatku členov posádky havarovaného lietadla leteckej spoločnosti UIA 9. januára 2020 na medzinárodnom letisku v Kyjeve. (Autor: TASR)

    “Teória o rakete ešte nebola vylúčená, ale ešte nebola ani potvrdená,” napísal v piatok na Facebooku Zelenskyj. Pri havárii ukrajinského lietadla zahynulo všetkých 176 ľudí na palube. Väčšina cestujúcich smerovala cez Kyjev do Kanady.

    Ukrajinský prezident v piatok zopakoval výzvu smerom k “všetkým medzinárodným partnerom” – predovšetkým Spojeným štátom, Británii a Kanade -, aby poskytli kompletné údaje a dôkazy vzťahujúce sa k havárii.

    Avizoval tiež, že priebeh vyšetrovania tragédie prediskutuje v piatok popoludní s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom.

    Západní lídri podľa AP naznačili, že lietadlo mohla v stredu skoro ráno neďaleko medzinárodného letiska v Teheráne neúmyselne zasiahnuť raketa zem-vzduch.

    Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, ako Irán podnikol odvetný raketový útok na americké základne v Iraku. Išlo o reakciu na cielené zabitie iránskeho vojenského veliteľa Kásema Solejmáního z 3. januára americkým bezpilotným lietadlom.

    Predstavitelia Iránu zavinenie havárie v dôsledku raketového úroku popreli. Pozvali však medzinárodných expertov vrátane zástupcov Ukrajiny, Spojených štátov, Francúzska i Kanady, aby spolupracovali na vyšetrovaní tragédie.

    Vyšetrovanie pádu lietadla má viesť iránsky úrad pre civilné letectvo. Pri havárii ukrajinského dopravného lietadla typu Boeing 737 zahynulo všetkých 176 osôb na palube.

    Medzi obeťami je 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (vrátane 9 členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.  

     

    - Reklama -