Pellegrinimu došla trpezlivosť. Ostrá výzva štrajkujúcim autodopravcom

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Nikto si nemôže postaviť svoje podmienky, z ktorých nemieni cúvnuť

    “Rokovací stôl u ministra financií je otvorený. Čaká na to, aby sa za múrmi ministerstva viedla odborná diskusia. Ale nikto si nemôže postaviť svoje podmienky, z ktorých nemieni cúvnuť. Nikto nemôže bohapusto vydierať štát len preto, že sa mu nepozdávajú daňové sadzby, ktoré musí platiť za motorové vozidlá,” uviedol Pellegrini pre médiá.

    Nerobte si z občanov Slovenska rukojemníkov

    Premiér poukázal na to, že tieto aktivity sú reprezentované zatiaľ len časťou prepravcov. Zdôraznil, že slovenskí prepravcovia sú združení aj v iných reprezentatívnych organizáciách, s ktorými štát permanentne rokuje. Podľa Pellegriniho únia prepravcov ohlásila štrajk napriek tomu, že diskusie s ministrami dopravy aj financií sú. Považuje za zvláštne, že aj napriek vôli rokovať a ponúknuť určité zníženie daní z motorových vozidiel sa títo dopravcovia nesnažia uvoľniť cesty.

    “Naďalej obťažujú slovenských občanov. Obťažujú tých, ktorí sa potrebujú dostať domov. Robia si z občanov Slovenska rukojemníkov len pre svoje úzke ciele a záujmy, ktoré majú,” vyhlásil.

    “Ak som to správne pochopil, Česmad je ochotný rokovať a pristúpiť na niektoré riešenia, ktoré vláda ponúka. Naopak, táto druhá skupina ľudí, ktorí reprezentujú jeden výsek prepravcov, si chce z toho robiť viac politiku ako riešiť skutočné problémy,” zhodnotil Pellegrini.

    Minister financií ponúka autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel

    Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) konštatuje, že štrajk považuje za krajné riešenie, a hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov. Od predstaviteľov štátu očakáva riešenia, a to 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta. Požadovala rokovanie s vládou SR o predložených požiadavkách.

    Ministerstvo financií SR ponúka autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 %. Zároveň prepočíta, aký dosah na rozpočet by malo zrušenie zdaňovania vreckového pri zahraničných pracovných cestách. V prípade minimálneho vplyvu predloží rezort financií tento návrh spolu so znížením cestnej dane na januárovú schôdzu Národnej rady (NR) SR.

     

    - Reklama -