Pravda sa zrejme nehodí. Generál Šándor o lietadle, ktoré zostrelili. Nielen o tom v Iráne

    0
    Andor Šándor (Autor: David Daniel)

    Andor Šándor vyhlásil, že ak sami Iránci priznávajú, že omylom zostrelili ukrajinské dopravné lietadlo, ukazuje to, ako zle sú vycvičené posádky raketových odpaľovacích zariadení, pokiaľ si oni sami dokázali civilné lietadlo spliesť s potenciálnym vojenským cieľom, ukazuje to, že to s ich výcvikom nebolo nijako slávne.

    „,Neúmyselné‘ zostrelenie ukrajinského lietadla iránskou protivzdušnou obranou je dokladom jej žalostného stavu, a to nielen v oblasti jej územnej integrácie s ohľadom minimálne na ochranu hlavného mesta, ale aj pokiaľ ide o vycvičenosť jej obsluhy. Zameniť civilné lietadlo štartujúce z medzinárodného letiska len pár kilometrov od stanovišťa rakiet s americkým lietadlom strategického určenia je naozaj lapsus obrovského rozmeru. Vyhovárať sa na to, že za to môžu Američania, keď to bol Irán, kto útočil na ich základne v Iraku, musí byť ťažké stráviť aj pre samotných Iráncov. Veď na palube lietadla ich bolo 82 a možno ďalší s dvojitým občianstvom,“ podotkol Šándor na sociálnej sieti Facebook.

    Zdroj: Facebook/Andor Sandor

    Podľa Ándora Šándora by však bolo chybou túto situáciu využívať na plánovanie vojenskej akcie proti Iránu.

    „Navzdory zrejme tristnému stavu iránskej armády, ktorej bojové schopnosti sa asi preceňovali, bez toho, aby som chcel príliš sebavedome generalizovať, by mohlo byť chybou to využiť a snažiť sa s iránskou teokraciou raz a navždy vojensky skoncovať,“ varoval analytik.

    Zdroj: dtto

    Poukázal tiež na to, že tajné služby Spojených štátov a Kanady mali k dispozícii video, ktoré jasne ukazovalo, čo sa pri teheránskom letisku stalo s ukrajinským civilným strojom.

    Ale pokiaľ existuje takéto preukazné video v iránskom prípade, podľa bezpečnostného analytika pravdepodobne existuje aj pri malajzijskom lete MH17, ktorý bol v júli 2014 zostrelený nad Ukrajinou.

    Západní vyšetrovatelia na čele s Holanďanmi konštatovali, že stroj zostrelila ruská raketa, ktorá mohla byť odpálená z povstaleckých území na Ukrajine. Povstalcov podporuje Ruská federácia. Šándor k tomuto už známemu záveru pripojil poznámku.

    „Je otázkou, či by sa Irán k zostreleniu lietadla priznal, nebyť videa, jasne ukazujúceho zostrelenie. To, čo môže vidieť každý vo videu, už predtým vedeli predstavitelia veľkých krajín, ktoré disponujú satelitným prieskumom. Je otázkou, či by to použili. Som si istý, že takto aj vedia, kto, ako a odkiaľ zostrelil malajzijský Boeing 777 nad Ukrajinou. Zrejme sa pravda nehodí,“ konštatoval Šándor.

    Zdroj: dtto

    - Reklama -