Vlády tlačia na Irán, aby prevzal zodpovednosť. A zaplatiť kompenzácie!

    0
    Na snímke pohľad na trosky havarovaného ukrajinského lietadla v Teheráne 8. januára 2020. (Autor: TASR)

    Ministri zahraničných vecí Afghanistanu, Británie, Kanady, Ukrajiny a Švédska svoje spoločné vyhlásenie vydali po stretnutí v Londýne. Obsahuje päťbodový plán na spoluprácu s Iránom, doplnila agentúra AFP.

    Spomenuté krajiny Irán vyzvali na “úplný a neobmedzený prístup” zahraničných predstaviteľov do Iránu a pohyb v Iráne, ako aj “dôkladné, nezávislé a transparentné medzinárodné vyšetrovanie”.

    Irán by mal “prevziať plnú zodpovednosť za pád lietadla a (uznať) svoje povinnosti voči rodinám obetí vrátane kompenzácie”.

    „Sme tu, aby sme sa usilovali o uzavretie (prípadu), zodpovednosť, transparentnosť a spravodlivosť pre obete,” povedal kanadský minister zahraničných vecí Francois-Philippe Champagne.

    „Rodiny chcú odpovede, medzinárodné spoločenstvo chce odpovede, svet čaká na odpovede a my neprestaneme, kým ich nedostaneme,” vyhlásil minister, ktorého citovala AFP.

    Champagne uviedol, že Irán síce prijal zodpovednosť, avšak len dôkladné vyšetrovanie odhalí “presnú príčinu” pádu lietadla a to, kto je zaň zodpovedný.

    Ministri sa predtým zúčastnili na sviečkovej vigílie v budove kanadského veľvyslanectva na Trafalgarskom námestí, kde si obete uctili minútou ticha.

    Ukrajinské civilné lietadlo zasiahla raketa ráno 8. januára krátko po štarte z medzinárodného letiska v Teheráne.

    O život prišlo všetkých 176 ľudí na palube. Medzi obeťami bolo 57 Kanaďanov, 11 Ukrajincov, 17 Švédov, štyria Afganci, štyria Briti, ako aj občania Iránu.

    Irán spočiatku vinu prisudzoval technickej chybe, avšak s pribúdajúcimi dôkazmi sa priznal k tomu, že lietadlo omylom zostrelili jeho revolučné gardy.


          

    - Reklama -